Nyheter

Värstingarna finner frid i Shalom

Kan sport hålla stökiga tonårskillar borta från gatan? I Oskarshamn har den kristna organisationen Shalom mission - uppbackad av kommunen - kommit en bit på väg genom ett arbete där ett fotbollslag spelar en viktig roll.

Charbel Gabro sitter i kafeterian på Oscarsgymnasiet och berättar om arbetet bland skolungdomar i Oskars­hamn. I den miljön är han hemtam och det märks att han trivs.
- Det här är inte ett jobb vilket som helst utan ett sätt att leva, förklarar Charbel.
Till Oskarshamn flyttade han från Norrköping för tre år sedan för att arbeta som ungdomsledare i missionskyrkan. Redan då var "Hamngatan-problemet" ett begrepp av mindre angenämt slag. Gängbildningar, fylla och bråk var ett vanligt inslag som ingen hade lyckats komma tillrätta med.
I samma veva fick Shalom mission, som sedan många år har ett gott rykte i Oskarshamn, en förfrågan från kommunen om att hjälpa till. Resultatet blev Shalom fält, ett nytt socialt arbete som går ut på att försöka få bort ungdomar från gatorna och påverka dem i positiv riktning.
- Vi började med att gå runt i skolorna och presentera oss. Det var lätt att få kontakter och vi kände oss välkomna, berättar Charbel Gabro.
Når inte till alla
Efter ett halvårs prövotid startade arbetet på allvar i augusti 2006 och Charbel tycker att man kommit en bit på väg även om mycket arbete återstår.
- Vi når inte alla som vi skulle vilja men i stort har läget förbättrats. Många som ställde till det både för sig själva och andra dricker inte längre och andra dricker inte lika mycket som tidigare. Mycket av det destruktiva beteendet har också försvunnit.
Alkohol är fortfarande det stora problemet bland unga i Oskarshamn. Vilket knappast betyder att droger inte existerar, bara att den hanteringen inte pågår lika öppet.
Fältarbetet inom Shalom mission innebär dels medverkan på raster och lektioner, dels att fältarbetarna finns med ute på stan där ungdomar håller till på helgerna. I båda fallen handlar det mycket om förebyggande insatser.
- Men också om att vara goda före­bilder. Det vi säger glömmer ungdomarna lätt bort men våra handlingar kommer de nästan alltid ihåg, säger Charbel, som personligen inriktar sig mest på ungdomar i gymnasieåldern.
Något att fokusera på
Förra hösten blev det lite oroligt bland "hans ungdomar", vilket ledde till svarta tidningsrubriker. Hans ansträngningar räckte uppenbarligen inte till. Då fick han en idé.
- Jag var själv ute och slogs och gjorde sådant som jag inte borde när jag var tonåring. En sak som då betydde mycket för mig var fotbollen. Den fick mig att fokusera på annat. Innan matcherna var det aldrig något snack - då laddade jag för match.
Fanns det något intresse bland killarna i Oskarshamn att spela fotboll tillsammans? Gensvaret blev överväldigande - på första träningen i november kom 30 killar. Det fanns bara ett problem - de flesta hade aldrig spelat fotboll i hela sitt liv.
För ett par veckor sedan spelade Oskarshamns UBK (Ungdomsbollklubb) sin sista match i division 6 och Charbel, som varit spelande tränare, är mäkta stolt över sitt lag.
- Målsättningen innan säsongen var att inte komma sist - vi kom sjua i en serie med nio lag, säger han och ler stort.
Två av killarna i laget är Amar Suskic och Zlatko Kolompar, som båda går på industriprogrammet på Oscarsgymnasiet. Båda ingick tidigare i den grupp ungdomar som ställde till problem på stan. Nu har de lugnat ned sig betydligt.
- Det kan väl hända ibland att vi tar en öl eller två, men om man är nykter ser man på ett annat sätt vad som händer när man blir berusad, säger Amar och Zlatko.
- Det Charbel och de andra i fältteamet gör har betytt mycket för mig Jag har blivit en annan person. Charbel är en vän som jag kan snacka med om det mesta, faktiskt, berättar Zlatko, som börjat tänka mer på livsfrågorna.
Lär sig respekt för varandra
För både Zlatko och Amar har fotbollslaget inneburit att de fått något positivt att fokusera på. Träningar två gånger i veckan plus match gör att det gäller att sköta sig ordentligt.
- Det här laget måste vara unikt och jag är jättestolt. Det är nyttigt för killarna att lära sig respektera varandra och jag tycker att det fungerat mycket bra. På den korta tid vi hållit på har killarna utvecklats enormt både som enskilda individer och i grupp, säger Charbel.
Särskilt minns de en match där laget låg under med 1-4 i halvtid och vände till ledning i andra halvlek.
- Matchen slutade oavgjort, 5-5, och det vi tog med oss var att vi inte gav upp utan kämpade ända till slutsignalen. Vi visade att vi kan om vi vill, säger Charbel Gabro.
Hur det blir med träningarna i vinter låter han vara osagt. Målsättningen är att fortsätta träna ordentligt och komma ännu bättre förberedda till nästa fotbollssäsong.
- Det här laget har stor potential. Bara det att hälften av killarna kommer från missionskyrkan och hälften inte har någon kyrklig bakgrund betyder att vi vunnit en viktig delseger. Trots allt är den sociala biten viktigare än fotbollen. Fotbollen är ett medel till att få ett bättre liv.

Fakta: Shalom mission
 Shalom mission är en missionsorganisation som bildades i början av 1980-talet och som har sin bas i Oskarshamn.
 Det började med missionsbåten Shalom som bland annat håller bryggmöten med sång och evangelisation i olika hamnar på somrarna.
 Shalom mission har också en lärjungaskola, second hand-butik och konferensanläggning. Shalom fält är det sociala arbetet (se artikel) och senaste tillskottet i verk-
 samheten.
Fler artiklar för dig