06 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Jesus Kristus

Jesus Kristus är den kristna trons stjärna och kärna, den andra personen i den treenige Guden.

Namnet Jesus kommer från hebreiskan och betyder ”Herren är räddningen”. Kristus betyder ”den smorde”, på hebreiska Messias.

Jesus var fullt ut Gud och fullt ut människa

Jesus Kristus har den unika egenskapen att samtidigt vara fullt ut Gud och fullt ut människa och sändes av sin far i himlen att rädda mänskligheten från synd och död genom att offra sitt eget liv på korset. Enligt den kristna tron är han enda vägen till Gud.

Föddes av jungfrun Maria

Jesus föddes i Betlehem av jungfrun Maria, som blivit havande genom den heliga Anden. I vuxen ålder undervisade han under tre intensiva år sina tolv närmaste lärjungar och andra anhängare med både ord och handling, vilket finns beskrivet i Bibelns fyra evangelier. En viktig kärnpunkt i hans undervisning är den gyllene regeln, att handla mot andra som man önskar att andra handlar mot en själv.

Korsfäst i Jerusalem

Cirka år 30 tillfångatogs Jesus i Jerusalem av de romerska myndigheterna omedelbart efter att han instiftat nattvarden genom att dela bröd och vin med sina lärjungar. Han avrättades genom korsfästning på uppmaning av de judiska religiösa makthavarna men uppstod på tredje dagen från de döda. Jesus framträdde därefter vid flera tillfällen innan han, 40 dagar senare, återvände till himlen efter att ha uppmanat sina anhängare att sprida budskapet om honom. Enligt Jesu egna ord kommer han att vid tidens slut återkomma till jorden, denna gång inte som ett värnlöst spädbarn utan i makt och härlighet för att döma levande och döda.

Läs mer: Topp 20: De gör kristen tro känd i Sverige

Läs mer: Så helade Gud Rebeccas trasiga självbild

Läs mer: ”Jesus Kristus lever i evighet”

Fler artiklar från Nyheter