Nyheter

Centerpartiet säger nej till S-regering

Beskedet innebär att M och KD:s budget går igenom och att gåvoavdraget återinförs.

– Nu har jag gjort allt jag kan. Jag har prövat alla möjligheter som finns, sa C-ledare Annie Lööf då hon på en pressträff berättade var partiet landat i förhandlingarna med Socialdemokraterna.

Beskedet är att Centerpartiet inte tänker rösta ja till Stefan Löfven som ny statsminister på onsdag och därmed är det oklart vilken regering vi kommer att få.

– Vi valde att överväga att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om Socialdemokraterna kunde acceptera tydlig liberal reformagenda, sa Annie Lööf.

Håll ihop Alliansen

Annie Lööfs besked på pressträffen var att Alliansen ska hålla ihop och att varken SD eller V ska få inflytande. Den lösning hon presenterar i nuläget är att M och S borde ta ansvar.

Liberalerna säger att de ska ge besked på tisdag.

Läs mer: Gåvoavdrag med i M/KD:s budget

Gåvoavdrag införs

Centerpartiets besked innebär att de inte heller kommer att rösta på expeditionsregerings budget, vilket innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetalternativ ser ut att antas.

Som Dagen tidigare skrivit innebär det att gåvoavdraget kommer att återinföras samt att trossamfund kommer att få ökade bidrag till säkerhet.

Fler artiklar för dig