Nyheter

”Diakoni räddar från mer än fattigdom”

EFS samarbetspartner Hope for Children in Ethiopia arbetar med att ge utbildning, husrum och nytt hopp till barn och ungdomar som på olika sätt varit mycket utsatta.

De allra flesta av barnen kommer från ett liv på gatan i Addis Abeba, Etiopien, som fyllts av prostitution, drogmissbruk och slavarbete. Genom Hope for Childrens holistiska verksamhet får dessa unga människor hopp om ett nytt liv.

EFS har funnits med som samarbetspartner enda sedan starten 2001.

– Hope for Children är ett gott exempel på holistisk mission. Den diakonala insatsen innebär inte bara att rädda unga från fattigdom, den ger också evangeliet om Jesus Kristus som förvandlar människor och ger nytt liv och nytt hopp, säger EFS internationella missionssekreterare Erik Johansson.

Hope for Childrens yrkesutbildningar fokuserar på hantverk av olika slag. Adanech Nega håller på att utbilda sig till frisör. Hon blev lurad till Addis Abeba av sin morbror som lovade henne att få gå i skolan, men i stället utnyttjade han henne som piga. Till slut rymde hon och fick gatan som sitt hem. 

– Jag träffade då en prostituerad som drog in mig i det livet. Under åren som prostituerad blev jag också oönskat gravid. Jag valde trots det att föda barnet. Nu, efter att ha blivit en del av Hope for Children, mår jag mycket bättre och jag har kunnat lämna mitt gamla liv bakom mig, säger hon.

I framtiden hoppas hon öppna sin egen frisörsalong.

– Jag tackar Hope for Children som har gett mig chansen att leva igen.

Yitayish Amdebiyhan är en annan flicka som tack vare Hope for Children kunnat lämna livet på gatan. Hos HCE får hon utbildning i att sy skinnväskor och en chans att försörja sig själv i framtiden.

– Mitt liv har verkligen varit en blandning av glädje och sorg, men det finns alltid hopp! Det finns så många fler tjejer som behöver samma chans som jag, säger hon.

Yonas Tesfai har jobbat för Hope for Children sedan starten. Han är mycket tacksam över samarbetet med EFS.

– Relationen med EFS har varit väldigt stabil och uppmuntrande för oss. Vi tror att det är Gud som fört oss samman så att vi tillsammans kan göra gott för Guds rike. Vi tackar Gud för EFS och dess personal som helhjärtat har ställt sig bredvid oss i vår vision: att nå övergivna barn och ungdomar ute på gatan, som är helt utelämnade för sjukdomar, övergrepp och drogmissbruk, med evangeliet om Jesus som förändrar liv och ger hopp.

Fler artiklar för dig