19 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Vatikanens medier får ny ledning

Två kända italienska publicister med lång erfarenhet av mediebranschen ska tillföra nytt blod i Vatikanens mediehus.

Journalisten och författaren Andrea Tornielli har utsetts till programdirektör för Heliga stolens informations- och medieapparat.

Tornielli är en av världens främsta Vatikanexperter. Han har bevakat Vatikanen och katolska kyrkan i 30 år för tidningarna La Stampa, Il Giornale och 30 Giorni och skrivit 60 böcker inom området. På La Stampa har han ansvarat för den populära nyhetssidan Vatican Insider.

Läs mer: Nåden i centrum i påvens nya bok

Anrik tidning

Han kommer nu att leda Kommunikationsdepartementet som styr över Vatikanens samtliga medier, inklusive Vatican News och den anrika dagstidningen L´Osservatore Romano som grundades 1861.

Den andra utnämningen gäller just posten som chefredaktör för L´Osservatore Romano. Det blir publicisten, läraren och forskaren Andrea Monda som får leda Heliga stolens officiella dagstidning som publiceras i sex veckoeditioner på sju språk.

– Jag vill att tidningen ska behålla den tyngd och auktoritet den har i dag och samtidigt blir läst av unga människor för vilka god journalistisk är viktig, säger Monda enligt nyhetsbyrån KAI.

Läs mer: ”Som att jobba i Vita husets pressrum”

Mediereform

Andrea Monda har en bakgrund som universitets- och gymnasielärare i religion och litteratur. Han har skrivit regelbundet för tidningarna Avvenire och La Civiltà Cattolica.

De bägge utnämningarna markerar att den stora omdaningen av Vatikanens medier som inleddes för två år sedan börjar nå sitt mål. Påven Franciskus initierade informations- och mediereformen samtidigt som han började ta itu med Vatikanens och katolska kyrkans högsta ledning och förvaltning, den Romerska kurian.

Inom ramen för mediereformen har Franciskus tillsatt fler lekmän och icke-italienare på de ledande positionerna inom Kommunikationsdepartementet. Av de fem viktiga avdelningscheferna är nu fyra män och en kvinna. Natasa Govekar, ursprungligen teolog från Slovenien, ansvarar för den teologiska och pastorala dimensionen i Heliga stolens informations- och nyhetsförmedling.

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter