14 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Många barn känner oro inför julen

Redan veckan före julhelgen har Bris fått flera samtal från barn som oroar sig inför julen och hur den ska bli med vuxna som dricker för mycket.

Under julen räknar Bris med att få in omkring 1 200 mejl och samtal från barn och unga som mår dåligt. Men redan inför ledigheten hör många av sig med tankar kring hur julen ska bli med vuxna som dricker för mycket, familjekonflikter, ensamhet och ekonomisk utsatthet.

– Vi får in ungefär lika många samtal året om men de många förväntningar på vad julen ska vara gör att känslorna blir extra påtagliga och akuta, säger Sara Walker, kurator på Bris.

Bäddar för konflikt

En anledning till att jul- och nyårshelgerna är särskilt påfrestande för dem som tampas med ångest och oro är att både skolans elevhälsovård och ungdomsmottagningarna är stängda. Under julen tillbringar också många barn mer tid än vanligt med sin familj, vilket bäddar för konflikter.

– Vi försöker möta behovet av stöd genom att hålla en livechatt där barnen kan lufta sina frågor och funderingar inför julen. Vår hjälptelefon, chatt och mejl är också öppna som vanligt även på julafton och nyårsafton, säger Sara Walker.

Fler artiklar från Nyheter