07 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Gåvoskatteavdraget tillbaka – nu utan avgifter

KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson är mycket nöjd med att gåvoskatteavdraget nu införs på nytt.

– Det är en glädjande comeback, säger Mikael Oscarsson.

Ett av dåvarande S-MP-regeringens första beslut under förra mandatperioden var att avskaffa gåvoskatteavdraget, som gjorde det möjligt för privatpersoner att få en skattereduktion på gåvor till ideella organisationer. Men eftersom den nuvarande S-ledda regeringen tvingats styra med en budget satt av Moderaterna och Kristdemokraterna har det lett till att gåvoskatteavdraget återinförts från och med 1 juli.

Hoppas på höjning

Kristdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Oscarsson har länge varit en förkämpe för avdraget. Han hoppas nu att det inte bara ska bli bestående, utan på sikt också höjas rejält. Nu gäller avdraget på gåvor upp till 6 000 kronor, och givaren får skatten reducerad med upp till 1 500 kronor.

– Min förhoppning är att det ska bli en utveckling som i Norge. När avdraget infördes där år 2000 var summan 900 kronor, sedan har det successivt höjts till 50 000 kronor, när man sett hur viktigt avdraget varit för att stärka den ideella sektorn, säger Mikael Oscarsson. Han konstaterar också att gåvoskatteavdrag finns i hela Europa, och att nivån i genomsnitt ligger på tio procent av inkomsten.

Läs mer | Gåvoskatteavdraget tillbaka – nu utan avgifter

Avgifter avskaffas

En förändring som gynnar de ideella organisationer som vill få del av avdragsgilla gåvor är att både ansökningsavgiften på 10 000 kronor och årsavgiften 7 000 kronor avskaffas.

– Avgifterna, som varit lika höga för alla, har särskilt gjort det svårt för små ideella organisationer att utnyttja möjligheten, konstaterar Mikael Oscarsson.

Fler artiklar från Nyheter