Nyheter

Förbud mot rasistiska organisationer utreds

Ett förbud mot rasistiska organisationer ska utredas. Det meddelade regeringen på torsdagen. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk.

En kommitté med representanter för riksdagens partier ska utreda om ett förbud mot rasistiska organisationer ska införas, enligt ett beslut av regeringen.

Lära av andra länder

Regeringen skriver i direktiven att utredningen ska kartlägga vad som gjorts i andra länder för att begränsa rasistiska organisationers möjligheter och vad det har haft för effekt.

Kommittén ska "överväga" om det ska vara straffbart att delta i en rasistisk organisation, hur ett förbud kan utformas men också vad ett eventuellt förbud skulle ha för praktisk betydelse och om ett förbud alls bör införas.

Expert kritisk

Enligt artikel 4(b) i FN:s rasdiskrimineringskonvention, som Sverige ratificerade 1971, ska deltagande i rasistiska organisationer vara förbjudet i lag. Men yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till Sveriges radios Ekot att en lag som förbjuder rasistiska organisationer skulle inskränka de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna i form av demonstrationsfriheten, mötesfriheten, föreningsfriheten och yttrandefriheten.

– Det finns ingen anledning att utsträcka ett förbud till att gälla organisationer eftersom många av de gärningar som vit makt-rörelsen bedriver är ju redan i dag straffbelagda, säger Nils Funcke till Ekot.

Ordförande i kommittén som ska utreda förbud mot rasistiska organisationer blir justitierådet Dag Mattsson. Regeringen vill ha förslagen senast den 28 februari 2021.

TT/Dagen

Fler artiklar för dig