Nyheter

”Tystnadskulturen kring porr ska brytas”

Kyrkorna måste börja prata om nätporr. Det menar prästen och författaren Ulrica Stigberg, som talar på Lapplandsveckan i dag och i morgon.

Seminarierna om hur nätporren påverkar barn och unga hålls både i det stora tältet och i ungdomarnas tält. I fem år har Ulrica Stigberg arbetet med frågan.

– I början när jag hörde någon berätta att de inte kunde sluta titta på porr tänkte jag att det är väl bara att stänga av skärmen och gå ut och springa i stället. Men jag har mött så många män, framför allt unga, som har berättat om hur stort det här problemet är.

När hon föreläste om sin bok Visuell drog (Kalla kulor förlag), som hon skrivit tillsammans med en medförfattare, mötte hon ofta kommentarer som: "Om du bara visste hur det är i kyrkorna!"

– Jag började prata med pastorer och präster och insåg att porrberoende är utbrett även i kyrkorna. Våra unga möter porren så otroligt tidigt, men vuxenvärlden lyser med sin frånvaro, säger Ulrica Stigberg.

Stort förtroendekapital

Förra sommaren kom Ulrica Stigbergs nästa bok om porrberoende. Med Mitt ibland oss – kyrkans utmaning kring nätpornografi (Libris förlag) vill hon sätta ljuset på en fråga som ofta hanteras med tystnad i kristna miljöer. Den som själv sitter fast i porrberoende känner ofta skam och kan därför dra sig för att prata om beroendet med andra kristna, och den som själv inte tittar på porr är ofta omedveten om problemets verklighet.

– Det blir lätt en tystnadskultur i kyrkan. Det är den jag vill vara med och bryta med boken och med mina föreläsningar. Som kyrka har vi ett stort förtroendekapital och väldigt goda förutsättningar att arbeta med de här frågorna. Vi måste bara ta bladet från munnen och våga prata. Annars tvingas våra barn och unga att själva hitta ett förhållningssätt till det här, helt på egen hand.

Hon nämner en ungdomspastor som hon har intervjuat i sin bok. Han berättar att hans föräldrar inte förstod att en best släpptes lös när de satte en mobiltelefon i sitt barns hand för ett par årtionden sedan.

– Porrberoende handlar inte om att man har en dålig personlighet eller dålig karaktär. Det handlar om att det är så oerhört lättillgängligt och att hjärnans belöningssystem kidnappas, så att man inte kan sluta även om man verkligen vill det, säger Ulrica Stigberg.

Vilken respons möter du när du föreläser i kyrkor?

– Många blir förfärade när de får upp ögonen för en värld som de tidigare inte har förstått. Men det är en förfäran som ofta förvandlas till handlingskraft så att man faktiskt börjar prata om det här. Det ger hopp.

---

Fakta: Ulrica Stigbergs tips till föräldrar

  • Börja prata om de här frågorna tidigt. Med yngre barn kan du prata om kroppslig integritet och gränser som andra måste respektera.

    När barnet är lite äldre kan du berätta att barnet kan komma till dig om något obehagligt dyker upp på skärmen. Visa att du är öppen för att prata.

    Vuxna kan ha olika syn, men prata med din partner även om det kan vara svårt, så att ni kommer överens om vad ni ska säga till barnen.

    Precis som med alkohol är det bäst att börja prata om porren i förebyggande syfte – redan innan barnet själv blir intresserad. Genom att tidigt prata om nackdelarna ger du barnet verktyg att hantera den tidiga exponeringen.

---

Fler artiklar för dig