25 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ingen nåd för terroroffer

Ukrainskan Iryna Zamanova som ansökt om nåd hos regeringen för att få stanna i Sverige får inte gehör för sin begäran. Att hon var ett av offren för terrordådet i Stockholm 2017 ändrar ingenting.

– Mänskligt sett ett svårt beslut. Men juridiskt sett är det ganska glasklart. Det säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till TT om regeringens besked på torsdagen att Iryna Zamanova inte beviljas nåd.

Iryna Zamanova miste ett ben i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 och vittnade sedan i den efterföljande rättegången. Hon har nekats uppehållstillstånd och det beslutet kan inte överklagas ytterligare.

Advokat Henrik Hoffman, som företräder kvinnan, har hävdat att en skrivning i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, kan användas för att ge kvinnan rätt att stanna i landet genom att ansöka om nåd. Advokaten har också hänvisat till ett rättsfall från 1941 som skulle kunna stödja kvinnans sak. Men regeringen kan inte bevilja nåd, konstaterar Morgan Johansson efter en rättslig genomgång på Justitiedepartementet.

"Kan inte göra annat"

– Det beror att nådeinstitutet, där hon har sökt om nåd, inte omfattar uppehållstillståndsfrågor. Så har det varit länge i svensk rätt och vi har inte möjlighet att göra något annat, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

När Iryna Zamanova nås av SVT Nyheter har hon fått besked om avslaget från sin advokt.

– Jag mår dåligt och ligger ner. Jag väntade mig inte att de skulle behandla mig så här, säger hon.

Enligt utvisningsbeslutet ska hon ha lämnat Sverige senast andra augusti.

Läs även | Stockholms stad hedrade terroroffren

”Stora följdeffekter”

Morgan Johansson säger till TT att om praxis skulle ändra så att det är möjligt att söka nåd för uppehållstillstånd skulle det få stora följdeffekter.

– Då skulle det innebära att alla de asylsökande som får avslag på sina ansökningar skulle kunna gå till regeringen och begära nåd, och det rör sig om tiotusentals ärenden.

TT

Dagen

Fler artiklar från Nyheter