19 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Användbart videobibliotek på Youtube

Förutom att många fått provsmaka på gudstjänster via webb-tv, så har sändningarna medfört andra positiva effekter för Uppsala Pingst.

Under sex års tid har Uppsala Pingst direktsänt sina gudstjänster på Youtube. Av upphovsrättsliga skäl laddas inte hela gudstjänsten upp i efterhand, utan enbart predikan. Ett videobibliotek med predikningar har byggts upp, det kan användas på flera sätt. Bland annat för information till nya besökare.

– Vi kan inte säga allt vi står för varje söndag. Till nya besökare rekommenderar jag att kolla in de predikningar som finns på vår hemsida, där kan det ämnet som du funderar över finnas med, berättar Dan Salomonsson

Videobiblioteket används dessutom som referensmaterial, till exempel vid mediekontakter eller för studenter.

– Ifall en journalist undrar vad vi tycker om ett ämne, så ber jag honom eller henne att kolla på en predikan om det. Så vet de på ett ungefär vad vi tycker. Sedan kan de göra av sig till mig ifall de har följdfrågor.

Läs mer | Webb-tv lockar till kyrkan

Välsignade googlingar

Uppsala Pingsts predikningar har lyckats med att komma högt upp i Google-sökningar i relevanta ämnen. Det är inte något som församlingen har betalat för, utan hög trafik har nått till det.

– Ett minne är en person som stod i begrepp att ta sitt liv, han googlade och kom till en predikan om att ”Ge inte upp”, sedan valde han att fortsätta sitt liv.

Att man direktsänder har inte lett till att gudstjänstprogrammet förändras, men har lett till en form av kvalitetskontroll.

– Vi jobbar efter den principen att det du inte kan sända, det ska du heller aldrig genomföra. Om vi känner att det här är en gudstjänst som vi inte kan sända, då ska vi inte köra den live heller. Samma sak med predikan, om den inte kan hållas två gånger, då ska du inte hålla den en gång.

– Vi behöver även tänka att det är fler som följer än som sitter inne i gudstjänstlokalen, vi kan därför inte vara interna. Utan vi behöver presentera ordentligt, till exempel säga fullständiga namn. För de flesta större församlingar brukar den här rutinen redan finnas.

Läs även | Teknikern tipsar

Fler artiklar