Nyheter

Värmerekord i Paris kan få Notre Dame att rasa

Den extrema värmeböljan i Frankrike kan få Notre Dames välvda tak att rasa, varnar katedralens chefsarkitekt.

Paris-katredalen Notre Dame, som eldhärjades svårt i april, hotas nu av den mycket höga temperaturen i staden. I skrivande stund är det 42 grader varmt i Paris, vilket enligt Reuters är nytt värmerekord för den franska huvudstaden. Den extremt höga temperaturen förvärrar utsikterna för försöken att bevara och återuppbygga katedralen, enligt den arkitekt som ansvarar för projektet.

– Jag är mycket orolig för värmeböljan, sa chefsarkitekten Philippe Villeneuve på onsdagen, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Läs även | Kartläggning visar: Så nära var Notre-Dame att rasa

Kan plötsligt rasa

Villeneuve säger enligt AP att katedralen fortsatt är indränkt med vatten från släckningsarbetet. Nu kan hettan göra att konstruktionen torkar för snabbt, vilket kan göra valven instabila, varnar arkitekten.

– Det jag oroar mig för är att skarvar och murverk torkar och tappar sin hållbarhet... och plötsligt så rasar valven, säger han, skriver TT

President Emmanuel Macron har utlovat att Notre Dame ska vara återuppbyggt inom fem år. Nu pågår arbete med att stabilisera katedralen inför rekonstruktionen. Dussintals sensorer har satts upp, och de visar enligt TT än så länge inte på några försvagningar.

Fler artiklar för dig