Nyheter

Sändaren: Låt Joel Halldorf bli ny biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan

Våren 2020 ska Equmeniakyrkan välja ny biträdande kyrkoledare. Tidningen Sändaren tycker att teologen och Dagenmedarbetaren Joel Halldorf skulle passa perfekt för uppdraget. – Om jag får en officiell förfrågan kommer jag att överväga det, säger Joel Halldorf.

1 av 3

Vid kyrkokonferensen i maj nästa år lämnar Olle Alkholm och Sofia Camnerin sina uppgifter som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. De har valt att inte ställa upp till omval.

Båda har då haft sina tjänster i åtta år. De valdes vid kyrkokonferensen i maj 2012 (då hette samfundet Gemensam framtid). Kyrkoledare Lasse Svensson ställer upp för omval i ytterligare fyra år.

– Det har varit helt fantastiskt och på många sätt en overklig resa, då jag fått vara med om att leda etableringen av Equmeniakyrkan, säger Sofia Camnerin till tidningen Sändaren som var först med nyheten.

Tidningen, som ges ut av Equmeniakyrkan, lanserar flera personer som tänkbara efterträdare. Ett namn sticker ut ur mängden – teologen Joel Halldorf som beskrivs som den mest idealiske för uppgiften.

"Joel Halldorf har ett brett förtroende i kyrkan, stora plattformar utanför den", skriver chefredaktör Robert Tjernberg på ledarplats.

Joel Halldorf själv är inte avvisande inför tanken när Dagen når honom på en raspig telefonlinje.

Är du förvånad över att du blivit omnämnd så här?

– Ja, jag blev förvånad. Jag har inte tänkt tanken att jag skulle kunna bli biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Det låter som att du kan tänka dig att ställa upp om du blir nominerad. Är det så?

– Om jag blir nominerad och får en förfrågan så lovar jag att överväga det. Det är min skyldighet i så fall, en principiell inställning jag har att ta det på allvar.

– Jag kommer då att be och reflektera över saken men där är vi inte än, konstaterar Joel Halldorf.

Förslag på namn

Nej, riktigt så långt har inte processen kommit än i Equmeniakyrkan. Susanne Rodmar, ordförande i kyrkostyrelsen förklarar hur vägen framåt ser ut:

– I slutet av juni skickades ett brev till församlingarna. De kommer under hösten att kunna nominera personer som de tycker är lämpliga. Sedan följer en process som leder till att kyrkostyrelsen lägger fram förslag på namn.

Är det givet att det blir två biträdande kyrkoledare?

– Grundhållningen är att det ska vara totalt tre kyrkoledare. Men det är inte hugget i sten, det skulle kunna bli en biträdande kyrkoledare i stället för två. Vi efterlyser vad församlingarna tycker.

– I stadgarna sägs inget om hur många kyrkoledare det ska vara, så vi får vänta lite och se hur det blir.

Några andra namn vid sidan av Joel Halldorf som förekommer i diskussionen på sociala medier är Jenny Dobers, Linda Alexandersson, Peter Bernhardsson och Daniel Röjås.

Joel Halldorfs egen favoritkandidat är Carin Dernulf som för närvarande arbetar som generalsekreterare för Equmeniakyrkans barn- och ungdomsorganisation Equmenia.

– Det finns väldigt många duktiga personer som skulle göra ett bra jobb och hon är en av dessa, säger Joel Halldorf.

Joel Halldorf bor i Linköping och jobbar som lärare på Teologiska högskolan.

Han är högskolelektor och docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet och har skrivit flera böcker, till exempel ”Gud: Återkomsten” och ”Biskop Lewi Pethrus: biografi över ett ledarskap”.

Dessutom skriver han bland annat på ledarplats i Dagen och är medarbetare på tidningen Expressens kultursidor.

Equmeniakyrkan har 61 498 medlemmar och 664 församlingar.

Kyrkokonferensen år 2020 hålls i Malmö under Kristi himmelsfärdshelgen.

Fler artiklar för dig