28 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kristet gymnasium slipper nedläggning

Styrelsen för Johan Movingers gymnasium i Stockholm var beredd att lägga ner den kristna skolan. Nu har skolan hittat nya lokaler – och slipper nedläggning.

Fredrik Sidenvall, rektor på Johan Movingers gymnasium, är lättad.

När den tidigare hyresvärden förra året meddelade att hyreskontraktet inte skulle förnyas hamnade den kristna gymnasieskolan i en kris som var på väg att sluta med nedläggning. Under våren har styrelsen haft kontakt med Solna stad och hoppats på att få hyra kommunala skollokaler som stått tomma.

– Det har dragits i långbänk hos kommunstyrelsens arbetsutskott och det har varit en resa mellan hopp och förtvivlan för oss, säger Fredrik Sidenvall, rektor på Johan Movingers gymnasium.

Kunde andas ut

Men i mitten av juni kom beskedet som gjorde att ledningen och styrelsen kunde andas ut. Kommunen hade beslutat att skriva kontrakt på de tomma lokalerna med den kristna skolan för ett år framåt.

– Det är en otrolig lättnad för oss att skolan är räddad, säger Fredrik Sidenvall, som framhåller att kommundirektören och stadsförvaltningens förvaltningschef rekommenderade skolan som hyresgäst i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Får möbler

Lokalerna på Hagalundsgatan i Solna är på omkring 1700 kvadratmeter. Den hyresgäst som hittills huserat i lokalerna låter Johan Movingers gymnasium köpa en del möbler som står i lokalerna för en mindre summa. Och från den tidigare hyresvärden får skolan med sig en del möbler gratis.

– Från att ha stått redo att lägga ner skolan har vi nu nya lokaler och nya möbler och är redo att växa. Gud hittar sina lösningar, säger Fredrik Sidenvall.

Johan Movingers gymnasium är en av landets sju kristna gymnasieskolor. Med ett elevantal på omkring 85 är skolan en av de större i kategorin. Till den nya adressen flyttar skolan i början av augusti inför terminsstarten.

Läs även | Skärpta regler väntar för religiösa skolor

Arash Asadi

Arash Asadi

Arash Asadi är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter