Nyheter

LUF: Förbjud konfessionella friskolor

Liberala ungdomsförbundet vill gå längre än moderpartiet och har nu landat i att alla konfessionella friskolor bör förbjudas.

"Nu vill vi förbjuda konfessionella friskolor! Skolan ska vara en religionsneutral plats".

Så löd budskapet på twitter från Liberala ungdomsförbundet (LUF) som i helgen håller sin kongress. Därmed vill LUF gå fram tuffare mot konfessionella friskolor än moderpartiet Liberalerna, som sedan en tid tillbaka driver kravet att enbart nyetablering av konfessionella friskolor ska stoppas.

Läs mer: Skärpta regler väntar för religiösa skolor

Med i överenskommelse

Konfessionella friskolor, ofta benämnda som religiösa friskolor, har debatterats friskt de senaste åren. Inför valet 2018 gick Socialdemokraterna ut med vallöftet att skolformen ska förbjudas helt.

Men så blev det inte. Frågan om de religiösa friskolornas framtid landade till slut i Januariöverenskommelsen, de 73 punkter som den rödgröna regeringen slutit tillsammans med L och C. Något totalförbud föreslås inte där, utan enbart ett etableringsstopp, det vill säga den linje som Liberalerna drev sedan tidigare och som nu ungdomsförbundet inte längre står bakom.

Läs mer: Ebba Busch Thor: Rädda friheten att välja skola

Frågan utreds

Hur ett eventuellt lagförslag ska se ut utreds just nu, och utredningen väntas vara klar någon gång under hösten. En av knäckfrågorna är hur ett etableringsstopp rimmar med Europakonventionen, där föräldrar ges rätt att välja en utbildning som rimmar med deras religiösa eller filosofiska linje.

I dag är konfessionella inslag inte tillåtna i skolans undervisning, utan vad de konfessionella skolorna kan erbjuda är bönestunder eller andakter vid sidan om som är frivilliga att delta i.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig