Nyheter

Allt om Raoul Wallenberg fritt att läsa

Ytterligare 40 000 sidor handlingar i regeringskansliets Raoul Wallenberg-arkiv offentliggörs, enligt ett regeringsbeslut som gäller handlingar från 1970 till 2018.

1 av 4

Sekretessprövningen har omfattat fyra hyllmeter, 65 pärmar, med dokument.

Därmed blir praktiskt taget samtliga 170 000 sidor i arkivet tillgängliga för var och en som vill läsa om arbetet med att utröna Raoul Wallenbergs öde, heter det i ett pressmeddelande från utrikesdepartementet. Undantaget är cirka 230 sidor med enskilda uppgifter som fortfarande omfattas av sekretess.

"Hans civilkurage inspirerar"

"Det är viktigt att hålla liv i Raoul Wallenbergs minne. Hans civilkurage inspirerar och behövs även i den värld vi lever i i dag. Regeringen kommer att fortsätta att stödja arbetet med att försöka få klarhet i Raoul Wallenbergs öde", säger utrikesminister Margot Wallström (S) enligt pressmeddelandet.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg (född 1912) är känd över hela världen för att ha räddat tiotusentals judar undan nazisterna under andra världskrigets slutskede i Budapest. 1945 tillfångatogs han och fördes till Sovjetunionen. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelse 1947. Inga säkra bevis har kunnat visas.

Fler artiklar för dig