07 maj 2021

En tidning på kristen grundAnnons

Hypermoderna hologrambiblar utmanar regimen i Nordkorea

Följ med in i en kultur där allt övervakas, Gud bannlysts och kärlek är utrotningshotat. Och där Jesus mot alla odds förvandlar människors liv.

1 av 4

Det finns ett karaktärsdrag som alla nordkoreaner delar – misstänksamhet. Man vaktar sina tankar, sina steg, sina ord, sina drömmar. När man ser sig omkring står de där, klädda i svart, livsfarliga – det är den hemliga polisen och den finns överallt. Men vem som helst kan ange en; vänner, kollegor, till och med ens barn.

Elektroniska biblar

Under 2018 var Ljus i Öster med och smugglade in två tusen biblar till Nordkorea. Det var elektroniska biblar som kamouflerades eftersom det är strängt förbjudet att inneha bibel i landet. Under 2019 är Ljus i Öster med och distribuerar ytterligare två tusen. Denna gång har dock teknologin förfinats avsevärt. En bibel är lika liten som en huvudvärkstablett och kan projicera bibeltexten som ett hologram i luften. Det låter som science fiction men är i högsta grad verklighet. Eftersom de är så små så går de att svälja, vilket ökar säkerheten för den som innehar bibeln.

Straffen är många

Det nordkoreanska folket bor på sina arbetsplatser, i tillhörande komplex. Alltid tillgängliga att dras ut ur sina lägenheter och tillbaka till rullbandet. Inspektörer går in i hemmen och ser till att de obligatoriska tavlorna på väggen är rena och hela. Ett dammkorn på Kim Il-Song, är ett för mycket. Allt förutom lydnad och hårt arbete är förbjudet – och straffen är många.

Att bli kristen är ett allvarligt brott med mängder av konsekvenser. En följd är att hela familjen förflyttas till den lägsta samhällsklassen, ”de oönskade”, som innebär att barnen får byta skolan mot arbete och familjen hänvisas till de yrken som har lägst överlevnadsgrad. Till exempel gruvarbete. Ertappas man med att äga en bibel eller dela sitt vittnesbörd blir konsekvensen desto större. 130 000 människor beräknas för närvarande vara dömda till ett liv i koncentrationsläger, många av de är kristna, och under Kim Jong Uns regeringstid har lägren bara ökat. Det är platser av bottenlös ångest, brutal tortyr, groteska avrättningar och svält till den grad att man äter gräset på marken – och sedan får dö för det brottet.

Smuggla in Gud själv

Vi inser att det kan ha förödande konsekvenser att äga en bibel, och gör allt vi kan för att de inte ska vara igenkännliga som just biblar. Det som får oss att ändå agera är vissheten om att detta är något mycket större än digitala biblar. Det handlar om att smuggla in Gud själv. Smuggla in hopp, ljus, frid och kärlek till ett folk som svultit i generationer.

Man förstår lite mer av det faktiska värdet av en Bibel när man hör om några få nordkoreaner som samlats mitt ute på ett fält för att läsa. Det är mitt i natten, tårarna rinner och Jesus lovar: Där två eller tre samlas, är Jag mitt ibland er. Och de där stunderna gör det värt alltihop.

Läs mer på ljusioster.se/nordkorea


Nordkorea behöver en ny ledare – Jesus

Var med och hjälp oss i arbetet med att distribuera hologrambiblar och mat i nordkorea. En gåva på 150 kr hjälper oss att bekosta en bibel.

Din gåva gör skillnad!

Swish 900 36 25 | Bankgiro 900-3625

Fler artiklar från Annons