Nyheter

EU säger ja till Brexitavtal

Efter flera års mangling stod det klart att ett avtal nu finns på plats mellan EU och Storbritannien om Brexit. En seger för Boris Johnson, men kanske en pyrrhusseger. Innan avtalet blir verklighet måste han övertyga både parlamentet och sin motsträviga nordirländska kollega Arlene Foster.

Strax före lunch kom det besked om Brexit som många i och utanför Storbritannien längtat efter: EU säger ja till premiärminister Boris Johnsons förslag för utträde ur EU för Storbritannien. Han har tidigare lovat att Storbritannien ska vara ute ur unionen 31 oktober, med eller utan avtal.

Med bara ett par veckors marginal har premiärministern alltså till sist lyckats få till ett avtal som EU-ledarna säger ja till.

Rädsla för nya oroligheter

Men bland andra statsminister Stefan Löfven betonar att inget är klart förrän det är klart.

– Det är naturligtvis positivt att det ser ut som att vi är ett steg närmare ett ordnat utträde för Storbritannien. Men det är fortfarande så att medlemsstaterna ska granska det här och det brittiska parlamentet ska fatta beslut, så inget är klart ännu, säger han i en kommentar till TT.

Den största stötestenen i brexitförhandlingarna har varit gränsen mellan Irland och Nordirland. Många fruktar att en så kallad "hård gräns" mellan EU-nationen Irland och ett framtida icke EU-anslutet Nordirland. En del av den rädslan är oron över att oroligheter och konflikter återigen ska bryta ut i den våldshärjade regionen. Sedan fredsavtalet Långfredagsavtalet 1998 har lugnet rått i de tidigare så oroliga delarna av den irländska ön.

Arlene Foster, konservativ premiärminister i Nordirland och en viktig stödröst för Boris Johnson i parlamentet, sa dock tidigt på torsdagsmorgonen att hon och hennes parti DUP inte stödjer det förslag som Johnson arbetat fram.

"Kan inte stödja det"

"Som det ser ut nu kan vi inte stödja det som föreslås om tullar på varor och tjänster, och det råder också oklarheter när det gäller momsen", skriver Foster i ett pressmeddelande.

Regeringsföreträdare i London säger dock att de ser fördelar med det nya avtalet. Avtalet är inte alls likt det avtal Theresa May slöt med EU i fjol, säger justitiekansler Geoffrey Cox.

Och regeringens gruppledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, säger enligt TT att alla parlamentsledamöter som sagt sig respektera resultatet i folkomröstningen 2016 bör ge sitt stöd till avtalet.

– Jag hoppas att vännerna i DUP kommer att hitta tröst i vad uppgörelsen medför för hela Storbritannien, säger Rees-Mogg.

Fler artiklar för dig