Nyheter

Sverigedemokraterna på väg att bli största partiet

För många verkar det nu snarast vara en tidsfråga innan Sverigedemokraterna är Sveriges största parti. I mätning efter mätning utmanar de Socialdemokraterna.

Sverigedemokraternas partiledare JImmie Åkesson (SD) intervjuas av journalister under partiets valturné inför EU-valet 2019.

Att Sverigedemokraterna är på väg att gå om Socialdemokraterna hänger inte bara på någon enstaka opinionsmätning, utan flera institut skickar ut samma signaler. Senast i raden var DN/Ipsos, där SD får 23 procents stöd, en procentenhet under Socialdemokraterna. Tidigare var det snarare en fajt om andraplatsen mellan SD och M, men den kampen verkar redan varit historia då SD numera passerat Moderaterna med råge i opinionen.

Utöver det finns det också ett starkt stöd för partiledare Jimmie Åkesson, som har högre förtroendesiffror är än någonsin. Det framgick nyligen i en mätning av Demoskop, där bara KD-ledaren Ebba Busch Thor och statsminister Stefan Löfven låg bättre till hos väljarkåren, tätt skuggade av SD-ledaren.

Fler väljare vill se samarbete

Som om det inte räckte: För några dagar sedan kom undersökning som beskrivs som det riktigt stora i sammanhanget, enligt Sifo vill 6 av 10 väljare se ett samarbete med SD i de frågor där de tycker lika. 95 procent av alla KD-väljare och 85 procent av alla M-väljare hade inga problem med SD-samarbete. Mer överraskande var att även partier som så tydligt markerat mot SD hade en stor skara av väljare som ansåg att det gick att samarbeta med SD, exempelvis 42 procent av dem som stödjer Centerpartiet.

– Vi ser stegvis mer acceptans för att samarbeta med SD. För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Expressen. ­

Läs även Alf Svensson: Släpp in SD – så de tvingas ta ansvar

I takt med att SD börjat växa igen, något som främst sker på S och M:s bekostnad, börjar analyserna att hagla in vad det hela kan bero på. En pusselbit är att SD lyckats vinna sympatisörer på nätet. Partiet har ofta smutskastats i de traditionella medierna och i stället byggt upp ett eget litet medieimperium av alternativmedia. På sociala medier är stödet för SD stort, och passande nog publicerade kommunikationsbloggen Stratkom en längre text om hur Sverigedemokraterna lyckades erövra opinionen på nätet lagom till partiets rekordmätningar.

– Utan internet hade vi inte varit där vi är i dag, citeras Jimmie Åkesson i början av texten.

Läs också Joel Halldorf: Därför är SD snart största partiet i Sverige

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig