Nyheter

Julia Kronlid petas som vice partiordförande för SD

Hon är en kristen SD-profil som även är aktiv i kyrkopolitiken. Nu får Julia Kronlid kliva åt sidan från topposten inom Sverigedemokraterna.

1 av 2

Det är Expressen som skriver att Sverigedemokraterna kommer att peta Julia Kronlid som vice partiordförande. När SD träffas för landsdagar i slutet av månaden kommer hennes position att tas över av Henrik Vinge.

Nyheten avslöjades av Henrik Vinge själv när han medverkade i Expressens nyhetsprogram ”Direkt med Niklas Svensson” och bekräftas, enligt Aftonladet, sedan även av SD:s presstjänst.

Bygger om laget inför valet 2022

Anledningen till bytet av vice partiordförande är oklart, men Henrik Vinge säger till Niklas Svensson att SD bygger om laget inför valet 2022 – ett val som beskriver som ett ödesval.

Julia Kronlid har under sin politiska karriär varit öppen med sin kristna tro och hon har varit ett av SD:s affischnamn i kyrkovalen. I politiken har hon bland annat gjort sig känd för att driva frågor om sänkt abortgräns och samvetsfrihet, två frågor där SD nu ändrar ståndpunkt.

"En mycket svår process för mig"

Den 26 oktober kommenterade hon på Facebook beslutet från SD att inte längre driva frågan om sänkt abortgräns.

"Detta har varit en mycket svår process för mig det ska ni veta", skrev hon och betonade att hon inte hade "drivit på för förändringen".

När det gällde samvetsfrihet skrev hon samtidigt att hon hade förståelse för att kristna SD-väljare reagerade mot beslutet i partiet att inte längre driva frågan.

Enligt Ekot kommer Sverigedemokraterna göra stora förändringar i partiledningen där åtta nya namn är föreslagna till partistyrelsen.

Läs också Julia Kronlid till Dagen: Det var överdramatiserat

Fler artiklar för dig