19 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Nedskärningar väntar Svenska kyrkan i utlandet

Svenska kyrkan i utlandet är uppskattat av många svenskar, såväl de som bor utomlands mer permanent till turistens korta vistelse. Men nu väntar neddragningar.

1 av 2

– Skriv om utlandskyrkan.

Flera personer säger samma sak då jag frågar vad som är det viktigaste på kyrkomötet, som den här veckan samlas för att fatta beslut om Svenska kyrkans framtid.

Att Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) måste krympa är alla överens om, nu gäller det att göra det bästa av situationen. Ska neddragningar ske snabbt eller behövs det mer tid för att först utreda hur Svenska kyrkan ska retirera i omvärlden.

– Det hela grundar sig i att hela Svenska kyrkans ekonomi blir tajtare och vi måste se över allt, säger Thomas Petersson, biskop i Visby som även har utlandskyrkan under sitt ansvarsområde.

Beroende av kyrkomötet

Han förklarar att utlandskyrkan är beroende av de beslut som tas på kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, och han är så klart mycket mån om hur framtiden ska se ut för utlandskyrkan.

– Hinner vi lägga pusslet eller måste vi göra neddragningar innan vi vet hur vägen ska gå, sammanfattar Thomas Petersson dilemmat.

Läs mer | Kyrkomötet föreslås rata Alpha på grund av äktenskapssyn

Varför är utlandskyrkan viktig?

– Av tre skäl. Det första handlar om gudstjänst. Vi har 660 000 svenskar som bor utomlands plus alla turister. Vi märker att många söker sig till utlandskyrkan, att många har ett behov av att prata med Gud på sitt hjärtas språk.

Thomas Petersson säger att det är vanligt att svenskar i utlandet ofta bor i en mer religiös kontext och att många då även ser sin egna kristna identitet på ett annat sätt och söker sig till Svenska kyrkan.

De två övriga skälen till varför utlandskyrkan är viktig är diakonala insatser samt det internationella ekumeniska arbetet.

För dig som ansvarig biskop måste det svida att dra ned på det här?

– Det är jätteviktiga frågor för Svenska kyrkans identitet. Men vi är en del av hela kyrkan, och även om jag brinner för utlandskyrkan och vill prioritera den måste vi se vad kyrkomötet beslutat, säger Thomas Petersson.

– Det finns redan i dag platser som vi bestämt oss för att inte vara på, vi har inte längre någon kyrka i Dubai och Singapore, utan täcker upp via ambulerande präster, säger Thomas Petersson.

Utöver det finns det utredningar i Schweiz och Tyskland för att om möjligt dra ned på verksamheten.

Beslut om hur neddragningen av Svenska kyrkan i utlandet ska gå till tas på onsdag av kyrkomötet. Det förslag som föreslås handlar om att utlandskyrkan ska få 33 miljoner kronor för att hantera situationen och hantera kommande neddragningar.

Läs mer | Här prästvigs första kvinnan någonsin i Jerusalem: ”Historiskt ögonblick”

 

Historiskt möte

Kyrkomötet som pågår i Uppsala den här veckan har i övrigt beskrivits som historisk, då det är första gången det hålls under ett visst tema. Det innebär att motioner, debatter och beslut på olika sätt kretsar kring temat undervisning, något vissa menar låser debatten, andra ser det som en möjlighet att djupdyka i ett ämne.

Beslut togs också att nästa tematiska kyrkomöte, år 2021, ska gå under temat "Kyrkan i det offentliga rummet".

I övrigt har kyrkomötet beslutat att tillsätta en utredning om vad som är viktigt för människors gudstjänstupplevelse, samt att översättningar av Bibeln och psalmboken till minoritetsspråken nord- och sydsamiska samt meänkieli får tas i bruk omedelbart.

Läs också Alf Näslund: Hög tid att utlandskyrkan tar hand om sina präster

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter