15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Sveriges kristna råd utlyser bönedag för konvertiter

På årsdagen av ljusmanifestation för asylsökande konvertiter i flera städer.

Det har gått ett år sedan Sveriges kristna råd höll en stor manifestation i Stockholm för att belysa de asylsökande konvertiternas utsatta situation, ett initiativ som också spred sig till flera städer.

Frågan är fortfarande aktuell, och Migrationsverkets och domstolarnas hantering av konvertiter i asylprocessen upprör många inom svensk kristenhet. Konflikten består ofta i bedömningen om en person är genuint kristen och därmed behöver skydd, där kyrkornas företrädare och myndigheterna ofta landar helt olika i bedömningen.

Bönedag utlyst

För att åter belysa frågan väljer nu kyrkoledarna i Sveriges kristna råd att utlysa en bönedag för konvertiternas sak, det sker den 16:e januari.

– Bön är något av det kristna modersmålet. Därför är det naturligt för oss att uttrycka oss i gemensam bön för denna grupp av asylsökande samtidigt, som vi fortsätter vårt påverkansarbete och det praktiska stödet i församlingarna, säger ärkebiskop Antje Jackelén, Svenska kyrkan, via ett pressmeddelande från SKR.

Religionsfriheten svag

– Religionsfriheten har ofta en svag ställning i vårt land. Behandlingen av konvertiter belyser tyvärr detta faktum, säger biskop Anders Arborelius, Stockholms katolska stift.

SKR:s generalsekreterare Karin Wiborn berättar att de får regelbundet brev och samtal från kyrkor och församlingsmedlemmar som är involverade i enskilda ärenden och på en mer strukturell övergripande nivå.

– Vi får fortfarande exempel på att Migrationsverket misstror personer som konverterat till kristen tro, trots att vi ser en genuin omvändelse. Vi nås fortsatt av exempel på olämpliga kunskapsfrågor från myndigheten, säger Karin Wiborn.

Pingstledaren Daniel Alm betonar att det redan nu går att be för konvertiterna, eller att lyfta in bönen i gudstjänsten på söndagen efter den utlysta bönedagen.

Färdigskriven bön

Inför bönedagen har Sveriges kristna råd också skrivit följande bön;

Gud,

Du som har skapat och älskar alla människor och ser på oss med stor barmhärtighet, beskydda dem som har drivits på flykt.

Vi ber särskilt för våra systrar och bröder som utvisas mot sin vilja till länder med svår förföljelse. Tack för att du står på deras sida.

Vi ber att de system som utsätter människor för livsfarliga situationer bryts ned och förändras. Tack för att du hör vår bön.

Jesus Kristus, Du som vandrar med oss och gett oss uppdrag att vara ljus och salt i världen. Vi ber särskilt för kvinnor och män som öppnar sitt hjärta för människor på flykt. Tack att du är med dem.

Ge dem kraft och tro och omslut dem med kärlek. Tack för att du hör vår bön.

Heliga Ande, Du som tröstar, förnyar och utmanar. Du ser vår frustration som vi bär över vårt lands brister i mötet med asylsökande och konvertiter. Låt vår vrede vara helig och stärk den profetiska rösten.

Tack för att du hör vår bön.

I Jesu namn

Amen.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar