Nyheter

Svenska kyrkans fackförbundet KyrkA i nytt blåsväder

Nu avslöjas nya detaljer om fackförbundet KyrkA:s vidlyftiga ekonomi. Lyxrenovering och skyhöga kostnader för lokaler ska ha mörkats inför medlemmarna, hävdar Aftonbladet.

Aftonbladet fortsätter sin granskning av Kyrkans akademikerförbund och avslöjar nu nya detaljer om hur förbundsledningen använt medlemmarnas pengar.

Enligt tidningen har medlemmarna fått betala närmare 30 miljoner kronor för förbundskansliets lokaler på Östermalm i Stockholm.

Förutom själva köpeskillingen för den nya lokalen, som KyrkA förklarar med att "fastigheter bedöms vara en långsiktig, hållbar och lönsam placering" av medlemmarnas pengar, har man betalat drygt sju miljoner kronor för en omfattande lyxrenovering. Denna omfattande, enligt uppgifter i Aftonbladet, flytt av väggar, en specialbyggd trappa och en arkitektritad massiv entrédörr (båda i ek), ny fiskbensparkett, vinkyl samt ett "powderrum" (toalettrum) med Versacetapet och mässingsdetaljer.

Sålde förbundets strejkkassa

Enligt tidningen har ledningen sålt en betydande del av förbundets strejkkassa i form av aktier värda 15 miljoner kronor för att bekosta köpet av lokalen och renoveringen. Samt tagit ett lån på 16 miljoner kronor.

Efter tidigare kritik mot kansliets hantering av medlemspengarna hänvisade förbundsledningen till att man anlitar en extern auktoriserad revisionsbyrå samt två interna förtroendevalda revisorer som årligen granskar verksamheten, årsredovisningen och alla underlagen.

Aftonbladet uppger att förbundsledningen inte velat kommentera tidningens frågor angående de ovan nämnda kostnaderna.

KyrkA är en fackförening för akademiker anställda inom Svenska kyrkan. Merparten av medlemmarna är präster, diakoner och församlingspedagoger. Även flera av kyrkans biskopar är medlemmar i förbundet.

Läs också: Ledningen i KyrkA anklagas för alkoholinköp och dyra hotellnätter

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig