Nyheter

Yoga i Skarpnäcks kyrka stoppas efter hot – "säkerheten kan inte garanteras"

Efter att hoten eskalerat stoppas yogaeventen i Skarpnäcks församling. – Vi är så ledsna för det här, säger kyrkoherde Maria Berg.

1 av 2

Yogaeventen har hållits en gång i månaden i Markuskyrkan och har varit mycket välbesökta. Hundratals människor har sökt sig till kyrkan för att utöva yoga, skriver Stockholm direkt. Men nu stoppas eventen, rapporterar Kyrkans tidning.

– Det blir inte särskilt vilsamt att utöva yoga när personer kommer in i kyrkorummet och skriker och uppträder hotfullt, säger Maria Berg.

Flyttas till annan lokal

Efter de upprepade hoten har kyrkoherden nu beslutat att yogaeventen i kyrkan läggs ned. I stället kommer det att hållas event i en lokal i Bagarmossen. Men där ryms inte alls så många människor, här får cirka 35 personer plats.

– Vi är så ledsna för det här, det har varit en fantastisk upplevelse att ha yoga för så många människor i vårt vackra kyrkorum. Men vi känner att vi inte längre kan garantera säkerheten för deltagarna på eventet, säger kyrkoherden.

Se även Här sjungs hinduiska mantran i Markuskyrkan: "Händer det här verkligen?"

"Yoga får många att komma hit"

Hon berättar att många har uppskattat verksamheten så mycket att det har lett till inträden i Svenska kyrkan. Johan Hedström, som har lett yoga i Markuskyrkan, säger till Stockholm direkt att träffarna startade 2015.

På frågan varför man ska ha yoga i en kyrka svarar han att kyrkan för många är "en plats som står för trygghet och andligt sökande".

– Det är en samlingsplats, en trygg och skön plats. Yoga får också många som aldrig skulle gå till en kyrka att komma dit och känna sig välkomna, och det samma gäller för dem som brukar vistas i kyrkan men som aldrig provat yoga. Vi bygger broar över olika tankesätt.

Läs också Yogaledaren: Mycket i buddhismen känns rätt men jag är med i Svenska kyrkan

"Hoten har blivit fler"

Skarpnäcks församling har inte anmält de hot som inkommit.

– Annars är vår policy att alltid polisanmäla hot. Hoten mot yogan har kommit på många olika sätt, men det här att människor kommer in och varit hotfulla har blivit fler, säger Maria Berg, som konstaterar att yoga i kyrkorum väcker starka känslor.

Läs också Elisabeths Sandlund: Yoga och österländsk religion hör inte hemma i kyrkan

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar