14 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

New York Times söker religionsreporter utan kunskap om religion

New York Times söker en religionsreporter men anser att det inte behöver vara någon som är expert på religion. Märkligt, tycker journalisten Julia Duin.

1 av 2

Den ansedda tidningen har redan tre heltidsanställda reportrar som bevakar tro och religion.

Nu söker man en fjärde medarbetare, som ska arbeta nationellt ute på fältet, dock inte i stora städer utan på mindre orter på landsbygden.

Nya perspektiv på tro

"Vi söker en ambitiös skribent som ska utforska områden där religion och tro påverkar amerikaners livsstil ", står det bland annat i annonsen.

Vidare heter det att denne ska ha "ett uttrycksfullt och kreativt" sätt att skriva, vara "ständigt nyfiken" och besitta förmågan att "ge läsarna nya perspektiv på tro och andlighet".

Så långt är allt i sin ordning. Men längre ner i annonsen kommer en passus som kritiseras: "Denna skribent behöver inte vara expert på religiösa läror och doktriner (religious doctrine)...".

Känd journalist kritisk

I en artikel på sajten Get religion, som har som ambition att förklara kristen tro och religion, riktar journalisten Julia Duin hård kritik mot tidningsjätten:

"Vad menas med doktriner i det här fallet? Det verkar som om New York Times redaktörer tycker att ´doktriner´ är oviktigt, ett slags teologiskt fikonspråk med urgamla, förlegade åsikter..." skriver Julia Duin på getreligion.org.

Koll på religion

Hon räknar upp några exempel på frågor som en religionsreporter på New York Times bör ha koll på:

Varför är den niceanska trosbekännelsen viktig för många kristna? Hur kommer det sig att muslimer vänder sig åt öster för att be fem gånger om dagen?

Vad är förklaringen till att debatten om gifta präster är infekterad i katolska kyrkan? Och vilka är de viktigaste judiska högtiderna?

Bahai eller baptist?

Julia Duin tycker det är beklagligt att en så pass ansedd tidning inte kräver mer av den som ska bevaka religion.

"Vi borde kunna förvänta oss att en religionsreporter på New York Times ska veta skillnaden mellan efterföljare av bahai och de som kallar sig baptister på samma sätt som vi borde ha rätt att förvänta oss att dess modereporter känner till vad som skiljer Versace och Valentino."

"Jag påstår inte att det måste vara någon med universitetsexamen. Men denne måste veta svaren på sådana frågor och behöver ha mycket erfarenhet av och kunskap om detta komplicerade ämnesområde."

Borde höja ribban

New York Times är dock inte ensam bland tidningsdrakar i USA att prioritera ner kunskaper om religion. 1994 skrev Washington Post i en jobbannons att "den ideala kandidaten inte nödvändigtvis behöver vara religiös och inte heller expert på religion".

Och fler än Julia Duin har opponerat sig mot att religion inte står högt i kurs på nyhetsredaktioner i USA. Russell Chandler, tidigare religionsredaktör på Los Angeles Times, har sagt att redaktörer på tidningar borde höja ribban för religionsbevakningen, inte sänka den.

Respekt för tro

Julia Duins råd till redaktörerna på New York Times är:

"Om ni verkligen vill ge en röst åt marginaliserade religiösa människor, vars tankar och åsikter sällan hörs i mediebruset, då bör ni för Guds skull anställa någon som förstår den gruppen; någon som själv lever i och är med i ett sådant sammanhang och som har en tro."

"Anställ inte en reporter som har noll erfarenhet av det komplicerade området. Visa lite respekt för tro och religion".

---

New York Times

 • En av världens mest ansedda och omfångsrika dagstidningar.

  Grundad 1851 av Henry Jarvis Raymond.

  Huvudkontoret The New York Times Building ligger på åttonde avenyn i New York.

  Kommer ut dagligen och har fullformat.

  Ägs och kontrolleras av familjen Sulzberger sedan 1896.

  Har som motto: All the news that´s fit to print.

  Har vunnit Pulitizerpriset fler gånger än någon annan tidning.

  Priset delas ut i flera olika kategorier och är det mest prestigefyllda priset i världen för journalister.

---

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar