Nyheter

Flamländsk festival kritiseras för antisemitiska inslag

Reaktionerna har blivit starka över att den välkända årliga festivalen i belgiska Aalst har haft antisemitiska inslag. Israels utrikesminister, belgiska regeringen och flera Europaparlamentariker har nu kritiserat festivalen.

1 av 3

Festivalen i Aalst, som hölls förra helgen, är en årligen återkommande festival i flamländska delarna av Belgien. Den har firats sedan cirka 600 år tillbaka, och utnämndes 2010 till ett kulturellt världsarv av UNESCO. Men nio år senare togs festivalen bort från den listan. Orsaken var att festivalen haft antisemitiska inslag.

Festivalen har en parad, och där driver man med politiker, kändisar och världshändelser.

Stereotyper av bankirer

De som försvarar festivalen menar att den är en oskyldig folkloristisk fest, och menar att det handlar om satir.

Politiker häcklas i festivalen, och många tävlar om att sticka ut och märkas i tåget. Detta kräver resurser i form av ekonomiskt stöd. Förra året fanns en grupp som förlorade sitt stöd - och då valde man att i tåget visa judiska stereotyper av rika bankirer (en känd antisemitisk stereotyp). Detta tilltag fördömdes från många håll.

I år var festivalen hårdbevakad av internationella medier, skriver Evangelical Focus. Och än en gång anklagas nu Aalst-festivalen för antisemitism. I paraden fanns kostymklädda figurer som var hälften insekter, hälften judar.

Skämmer ut Belgien

Där fanns också, skriver EU Observer, deltagare i paraden som var klädda som fejkade ultraortodoxa judar och skämt i paraden om omskärelse.

I år har den belgiska regeringen fått nog, och menar att festivalen skämmer ut Belgien. Representanter för EU-parlamentet har också sagt ifrån, liksom Israels utrikesminister.

Men lokala politiker har försvarat festivalen. Borgmästaren i Aalst, Christophe D´Haese från högerextrema partiet Nya flamländska alliansen menar, liksom företrädare för partiet Flanders Jan Jambon att människor i utlandet inte förstår sig på denna fokliga festival och att den bara häcklar allt och alla.

Djupt rotade

Judiska organisationer kräver nu, skriver EU Observer, att festivalen förbjuds och/eller fördöms. Men samtidigt betonas att det inte finns någon "quick fix" när det gäller arbetet mot antisemitism.

"Fördomar är djupt rotade. Här finns brist på kunskap om den judiska kommuniteten, brist på empati och förståelse för andra och oförmågan att se sina egna förutfattade meningar", skriver Alina Bricman i EU Observer. Hon är generaldirektör för den judiska organisationen B´nai B´rith och ansvarig för organisationens EU-kontakter. Hon efterlyser en konstruktiv dialog för att skapa ett offentligt rum fritt från hat och fördomar.

Fler artiklar för dig