Nyheter

Över 3 000 israeler i karantän röstade i valet

Väljare iklädda skyddsdräkter med sterila valsedlar, så såg verkligheten ut för tusentals israeler som trots att de befann sig i karantän deltog i parlamentsvalet.

Vid 14.30 svensk tid hade 3 260 personer besökt de särskilda vallokaler som upprättats utomhus runt om i Israel för att betjäna de medborgare som satt sig i frivillig karantän efter att de kan ha utsatts för coronaviruset.

Times of Israel rapporterar att röstningstiden vid de vallokalerna förlängts till 19.00 i stället från som början var tänkt 17.00.

Klädda i skyddsdräkter

På 18 platser i Israel finns de särskilda vallokalerna, där röstmottagarna är klädda i skyddsdräkter och masker för att skydda sig mot eventuell exponering av viruset. Enligt den israeliska tv-kanalen Channel 12 handlar det om totalt 5 600 personer som är i frivillig karantän och som är röstberättigade.

Mediarapporter talar om hundratals personer som köar vid platserna och en långsam process på grund säkerhetsåtgärderna. En viktig sak är att se till att den valsedel som lämnas in ska vara helt steril.

Avvärjde terrorattack

Under dagen avvärjdes en terrorattack vid den israelisk-syriska gränsen i norra Golanhöjderna.

"IDF-styrkor identifierade ett försök till en prickskytteattack i norra Golanhöjderna och agerade för att stoppa den genom att slå till mot det fordon som var inblandat i försöket", löd ett uttalande från israeliska arméns (IDF) kommunikationsenhet.

– Till och med på valdagen försöker våra fiender skada oss, skada israeliska medborgare och störa våra dagliga rutiner, sa försvarsministern Naftali Bennett enligt Jerusalem Post och konstaterade att IDF fortsatt kommer se till att garantera israelernas säkerhet.

Enligt källor i syriska statliga nyhetsbyrån SANA var det ett civilt fordon som Israel träffade i gensvar medan den syriska oppositionen talar om att det färdades Assadtrogna milismän i fordonet.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig