Nyheter

Migrationsverket efterlyser ömsesidigt förtroende från Svenska kyrkan

– Vi vet vilka som var där, vi vet vem som försvann och vi vet att det fanns en stor väska. Nu vill Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik gå till botten med fritagningen från förvaret.

Ofta har situationen varit den omvända, kyrkorna vänder sig till Migrationsverket med sin besvikelse och vill ha dialog och förbättring. Nu är det plötsligt Migrationsverket som uppvaktar Svenska kyrkan efter att en präst misstänks ha varit delaktig när en frihetsberövad person rymt från Migrationsverkets förvar i Gävle.

Skrev brev

Generaldirektör Mikael Ribbenvik har vänt sig direkt till ärkebiskop Antje Jackelén i brevform.

Två personer uppges ha varit med vid fritagningen där personen ska ha smugglats ut i en väska. En av de två personerna som var med är präst i Svenska kyrkan.

Hur pass säkra är ni på Migrationsverket att de här två personerna är ansvariga för det här?

– Vi vet vilka personer som träffade den förvarstagna och det finns övervakningsfilmer, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket till Dagen.

Han säger att det pågår en polisutredning och det är självklart att de först måsta avvakta och se vad som händer där.

– Vi på Migrationsverket sköter inte om polisens utredning, men vi vet vilka som var där, vi vet vem som försvann och vi vet att det fanns en stor väska. Jag har inte hört någon som ifrågasatt att det var så.

Läs mer Migrationsverket ryter till mot Svenska kyrkan efter fritagning

Handlar om ömsidigt förtroende

Mikael Ribbenvik säger att syftet med att han efter det här har skrivit ett brev till ärkebiskopen inte handlar om att peka ut enskilda personer, utan att det handlar om att behålla ett ömsesidigt förtroende.

– Vi har besöksverksamhet, främst från Svenska kyrkan och Röda korset. Vill man ta in en stor väska och säger sig ha med sig någon slags dopfunt, då lägger vi inga hinder i vägen. Det är ett förtroende som vi visar. Sedan förbrukas det förtroendet och det är väldigt olyckligt.

Vad vill ni att Svenska kyrkan gör efter det som hänt?

– Vi har inget krav. Men vi har en person som jobbar i kyrkan som har varit med och gjort det här. Det är inte brukligt att ta med en stor väska in på förvaret och säga att man vill förrätta ett dop. Det är klart att vi visar ett stor förtroende när vi tillåter det.

Kyrkan viktig

Mikael Ribbenvik vill poängtera att kyrkan står för en viktig insats inne på förvaren som han gärna ser ska fortsätta. Framför allt är det viktigt att de personer som sitter på förvaret i väntan på utvisning från Sverige får möta någon som inte har någon koppling till myndigheten där de kan prata fritt.

I brevet till ärkebiskopen skriver du att det i förlängningen skulle kunna leda till att besöken övervakas av migrationsverkets personal, hur pass allvarligt hot är det?

– Jag hoppas att det inte ska bli så för då blir det ingen bra verksamhet. Det är därför jag vill ha en dialog och reflektera kring det som har hänt så att vi inte behöver ta till drakoniska åtgärder, säger Mikael Ribbenvik.

Inga planerade åtgärder

I nuläget är övervakade besök inte något som Migrationsverket planerar för utan generaldirektörens budskap är att det här går att lösa med dialog. Han hänvisar till att det ofta är så kyrkorna själva arbetar då de anser att något är felaktigt i hur myndigheten arbetar, exempelvis när det gäller hanteringen av konvertiter.

– Vi måste jobba ömsesidigt och med förtroende för varandra för att det här ska fungera, säger han.

Läs mer Präst misstänks ha hjälpt till att smuggla ut konvertit från förvaret

Fler artiklar för dig