16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

EFS: Beslutet att fria den avkragade prästen en lättnad

EFS gläds över beskedet att avkragningen av en präst i Luleå stift upphävs. – Beslutet är en lättnad för många i EFS, säger EFS styrelseordförande LarsOlov Eriksson.

1 av 2

Måndagens besked från Svenska kyrkans överklagandenämnd måste betecknas som en stor seger för Evangeliska fosterlandsstiftelsen – och som ett stort nederlag för domkapitlet i Luleå stift.

– Det är med lättnad och tacksamhet som vi tar emot beskedet att den anklagade prästen åter får stå i vigningstjänsten och att överklagandenämnden friat den aktuella prästen på alla punkter, säger EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem i ett pressmeddelande.

Läs mer Elisabeth Sandlund: Svidande bakläxa för domkapitlet och upprättelse för EFS-prästen

"En lättnad"

Beslutet i domkapitlet i Luleå stift att avkraga prästen kom i slutet av 2019 – ett halvår efter att prästen hade uttalat sig om samkönade relationer och evolutionsteorin på ett konfirmandläger.

När Överklagandenämnden nu har upphävt beslutet konstaterar EFS att "den kyrkliga ordningen därmed har garanterat rättssäkerhet och opartiskhet, samt att kyrkan står fast i lära och bekännelse".

– Beslutet är en lättnad för många i EFS eftersom vi ser att även den linje som värnar äktenskapet mellan man och kvinna har en självklar hemortsrätt i Svenska kyrkan, säger EFS styrelseordförande LarsOlov Eriksson.

Läs mer EFS-präst avkragades efter åsikt om homorelationer - nu får prästen rätt

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar