Nyheter

Facebook förbjuder inlägg om ”konvertering” av homosexuella

Trycket från månadens stora bojkott får Facebook att effektivera sina verktyg mot vad de kallar hatiskt innehåll. Företaget meddelar att de därför förbjuder inlägg om ”konvertering” av homosexuella.

1 av 2

Som en del av Facebooks och Instagrams uppdaterade hatpolicy, förbjöds i slutet av förra veckan inlägg som främjar "conversion therapy". Tidigare har reklam för denna typ av behandling av homosexualitet bannlysts från deras forum.

Konverteringsterapi, alltså försök att behandla homosexualitet som om det vore en defekt, är omdiskuterat och kritiker förespråkar att länder bör lagstifta emot det.

Beskedet från Tara Hopkins, Facebooks Europaansvarige för allmänpolicy, ges i kölvattnet av den massiva kritik som riktats mot företaget den senaste månaden. Över 1 000 världsledande företag slöt under juni och juli månad upp i en bojkott av Facebook och Instagram. Bojkotten förespråkades av människorättsaktivister som menade att Facebook inte gör tillräckligt för att stoppa falsk information, hat och diskriminering.

Tillåter inte attacker 

I ett uttalande under tisdagen lovade Facebook att de skulle bli bättre på att hitta och ta bort hatiskt innehåll. På fredagen meddelade Tara Hopkins att Facebook uppdaterat sin policy och därmed förbjuds inlägg som främjar "conversion therapy".

"Vi tillåter inte attacker mot människor baserat på könstillhörighet eller könsidentitet och vi uppdaterar därför våra policies för att bannlysa främjande av konverteringsterapier" skriver hon i ett uttalande.

Organisationen Core Issues Trust, i Storbritannien, flaggades nyligen av Instagrams användare och ett av deras konton raderades. På sin hemsida skriver de att organisationen vidhåller individens rätt att söka professionell hjälp för att minska eller avlägsna oönskade sexuella känslor och mönster.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig