21 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Många unga skadas vid sex - nu ska alla lärare utbildas i sexualkunskap

Senaste tiden har larm hörts om unga som skadas vid sex. En anledning som pekas ut är att unga får sin uppfattning om hur sex ska gå till från våldsporr – och inte från skolan. I dag fattar regeringen beslut om att alla lärare på lärarutbildningen ska utbildas i sexualkunskap.

Flera medier har på senare tid rapporterat om unga som skadas fysiskt och psykiskt under sex. Både Svenska Dagbladet och Aftonbladet har lyft fram vittnesmål från barnmorskan Katarina Svensson Flood om unga som ställer upp på "hårt sex" för att de upplever att det förväntas av dem. Hon lyfter fram bristfällig sexualundervisning som ett huvudproblem.

– Det som förr var våldsporr är mainstream i dag, säger Svensson Flood till SvD.

Nu beslutar regeringen att alla lärare som examineras ska ha kompetens att undervisa i "sex och relationer", som ämnet döps om till. Förändringen börjar gälla från höstterminen 2021 och innefattar alla lärare från förskoleklass och uppåt.

– Det är viktigt att unga får en samlad och riktig bild av sex och relationer. Jag vill att den kommer från skolan, inte från porren, säger säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning till SvD.

Fler artiklar från Nyheter