Nyheter

Kyrkan bjuder in till minnesgudstjänst för coronapandemins offer

Den 31 oktober hålls en TV-sänd minnesgudstjänst i Uppsala domkyrka. Kungen och talmannen kommer att på var sitt sätt hedra alla som gått bort under året.

Under allhelgonahelgen brukar domkyrkoförsamlingen i Uppsala ha en minnesgudstjänst, en årlig tradition som påminner oss om alla som gått bort och som vi sörjer.

I år blir det en speciell gudstjänst, mitt under pågående pandemi. Omkring 6 000 svenskar har dött i covid-19 och därför får årets gudstjänst prägel som en nationell minneshögtid i coronatid.

Direktsänd ceremoni

Minnesgudstjänsten kommer att vara på Alla helgons dag, lördagen den 31 oktober, klockan 18.00 i Uppsala domkyrka. På grund av coronapandemins begränsningar kommer det att bara vara ett mindre antal människor på plats, men allmänheten kan följa ceremonin som direktsänds av TV4.

Bland de närvarande finns kungen, medan talmannen kommer att medverka via ett inspelat tal. På plats i kyrkan finns även representanter från olika religiösa inriktningar är med och hedrar dem som gått bort under året.

Passande tid

Fredrik Lidé är ärkebiskopens kaplan och berättar att Svenska kyrkan har fått flera frågor om att på något sätt uppmärksamma alla offer för coronapandemin.

– Det är lite vanskligt för vi vet inte när pandemin är över. Men vi landade i att vi varje år under allhelgonahelgen minns dem som vi har förlorat, i synnerhet dem som gått bort under det senaste året.

Därför landade man i att det var passande att utlysa en nationell minneshögtid som inkluderade även coronapandemins offer.

Fredrik Lidé förklarar att allhelgona är en högtid som blivit mycket folklig i Sverige, där många besöker sina anhörigas gravar för att tända ljus. Därför var det passande att på det här sättet utlysa en nationell minnesstund som alla kan vara med i.

En nationell samling

– Vi hoppas att det här kan bidra till en nationell samling, där vi får uttrycka sorg, förlust men också hopp. För det finns ett stort hopp i att många engagerat sig, till exempel alla inom sjukvården och alla inom civilsamhället som ställt upp för äldre ensamma, säger Fredrik Lidé.

Under själva minneshögtiden kommer det ske ljuständning i ljusbäraren inne i domkyrkan. På plats finns också en kör som sjunger ur Gabriel Faurés Requiem. Ärkebiskop Antje Jackelén kommer att leda minneshögtiden.

Från Sveriges kristna råd närvarar Daniel Alm och Karin Wiborn, kyrkoledare för Pingst respektive Equmeniakyrkan. Även Sveriges interreligiösa råd är delaktiga genom en judisk, muslimsk och hinduisk representant.

---

Fakta: Nationell minneshögtid i coronatid

  • På alla helgons dag, den 31 oktober, hålls en nationell minneshögtid i coronatid.
  • Det sker i Uppsala domkyrka, med kungen, statsministern och talmannen på plats.
  • Omkring 6 000 personer i Sverige har dött till följd av coronaviruset.

---


Fler artiklar för dig