Nyheter

Jourhavande präst håller öppet dygnet runt i jul

Över 100 000 människor har tagit kontakt för akut själavård under året

Behovet av Jourhavande präst har ökat drastiskt. Därför kommer Svenska kyrkans tjänst att vara öppen dygnet runt under jul och nyår.
– Vi har haft ett betydligt högre tryck under hela 2020, säger Kimmo Kling, nationell samordnare på Svenska kyrkan.

Sedan 1956 har Svenska kyrkan erbjudit människor möjligheten att få kontakt med en jourhavande präst. I år har behovet varit extra stort, som Dagen tidigare har rapporterat. Nu kan Svenska kyrkan börja summera året i siffror och de talar sitt tydliga språk: redan innan året är slut har antalet människor som söker kontakt med Jourhavande präst överstigit fjolårets antal rejält. Nästan 120 000 människor har hört av sig till tjänsten via telefon, chatt eller digitala brev.

– Vi har haft ett betydligt högre tryck under hela 2020 jämfört med 2019. Antalet chattkontakter har fördubblats, och telefonsamtalen har ökat med 30 procent. Sammanlagt har omkring 10 000 personer hört av sig varje månad för akut själavård, säger Kimmo Kling, nationell samordnare på Svenska kyrkan, i ett pressmeddelande.

Extra öppet

Många som hör av sig gör det förstås med anledning av coronapandemin, som nådde Sverige i början av mars i år. Mars, april och maj var också månaderna när flest människor tog kontakt med Jourhavande präst. Därefter har antalet sjunkit något, men det är ändå tusentals som är i behov av akut kontakt med en präst varje månad.

Därför satsar Svenska kyrkan extra på att hålla tjänsten öppen under jul- och nyårshelgen. Jourhavande präster kommer att finnas tillgängliga dygnet runt under flera av helgernas stora dagar, som julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

– Vi är nog många som känner oro inför julen, och inte minst sorg över att inte kunna träffa nära och kära. Våra jourhavande präster kan försöka lindra oro och ångest genom samtal och därför har vi utökat våra tider, säger Kimmo Kling.

---

Fakta: Jourhavande präst

  • Jourhavande präst är en kostnadsfri tjänst som Svenska kyrkan erbjuder i samarbete med SOS Alarm.
  • Telefonsamtal tas emot via nödnumret 112, och chatten nås via webben.
  • Jourhavande präst finns över hela landet och i jouren arbetar präster anställda i Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig