Nyheter

Jönköping korades till Europas mest tillgängliga stad

I år gick EU-priset till Sverige - delas av kommunen och Funktionsrättsrörelsen.

Jönköpings kommun har vunnit Access City Award 2021. Staden får priset för sitt mångåriga arbete för att göra staden tillgänglig för alla. – Vi jobbar långsiktigt med dessa frågor, säger Måna Stråle, en av eldsjälarna bakom arbetet, till Dagen.

För första gången vinner Sverige priset, som går till den stad i Europa som lyckats bäst med att planera så att stadsmiljön blir tillgänglig för alla invånare. I Jönköping har arbetet bland annat inneburit att man fasat ut trottoarkanter vid övergångsställen, att det har byggts refuger och en särskild badramp vid Vätternstranden.

Måna Stråle har under många år funnits med i arbetet i kommunens handikappråd som representant för Reumatikerförbundet. Kommunen delar priset med Funktionsrättsrörelsen och Funktionsrätt Jönköpings län/kommun, och Måna Stråle säger att just samarbetet och långsiktigheten är en nyckel till framgång.

– Vi får vara med från början och ta del av ritningar. Vi har bland annat varit framgångsrika när det gäller trafiksäkerheten – tidigare har det varit en del tragiska olyckor vid övergångsställen, säger hon.

“Politikerna lyssnar”

I kommunen finns i dag ett särskilt råd för tillgänglighetsfrågor, där Måna Stråle är vice ordförande. Arbetet med tillgänglighetsfrågorna var något trögt när hon började engagera sig i frågorna, säger Måna Stråle. Men efter att man lagt om arbetssättet i kommunen och också höjt kompetensen, flyter arbetet på bra i dag.

– Vi försöker hela tiden ta hit föreläsare som vet hur man bygger tillgängligt, och vi bjuder in politiker och tjänstemän. På så sätt lärde vi också känna varandra, och i dag lyssnar politikerna på oss, säger hon.

I fjol sökte kommunen priset, men då kammade staden inte hem priset. Men i år kom Jönköping till final tillsammans med fem andra europeiska städer – och i december stod det klart att man vunnit.

“Vill vara en inspiration”

Johan Steirud, ombudsman på Funktionsrätt, säger på kommunens hemsida att nyckeln till framgången ligger i att personer med funktionsnedsättning är med i utvecklingsarbetet i ett tidigt skede. “Jag hoppas att vi kan vara en inspiration för andra städer som vill jobba på det här sättet”, kommenterar Johan Steirud.

Priset består av en statyett, men också av en rejäl prissumma: 150 000 euro. Dessa pengar kommer att användas i det fortsatta arbetet för tillgänglighet, skriver kommunen på sin hemsida.

Finns det redan nu planer på hur ni ska använda pengarna?

– Vi har gått ut till föreningarna, och de får föreslå åtgärder, men sedan är det kommunen som får besluta om vi kan göra det, säger Måna Stråle.

Kristet engagemang

Måna Stråle är själv medlem i Pingstkyrkan i Taberg, och hon säger att för henne är engagemanget för andra människor och för samhället en självklar del av den kristna tron.

– Mänskliga rättigheter har sitt ursprung i den kristna tron. Jag är kristen, och det ingår i min livsstil att vilja engagera sig i samhället och göra det bättre för människor, säger hon.

---

Fakta: Priset delas ut årligen

  • EU-priset kan sökas av europeiska städer med mer än 50 000 invånare. Det ska gå till en stad som lyckats med tillgänglighet och gjort staden öppen för alla, även för människor med funktionshinder och för äldre medborgare.
  • Det delas i år ut för andra gången. Ansökningstiden går ut i början av september.

---

Fler artiklar för dig