Nyheter

Pastor väcker reaktioner när Georgia väljer senatorer

Har kritiserats för Israelkritik och abortinställning

I morgon utser invånarna i Georgia delstatens två senatorer. En av kandidaterna, pastorn Raphael Warnock, anklagas av sin motståndare för att vara “radikal liberal”.

Raphael Warnock är sedan 2005 huvudpastor i Ebenezer Baptist Church, samma kyrka i Atlanta där Martin Luther King arbetade 1960–1968. I valet till senaten i Washington DC kämpar 51-årige Warnock mot den nuvarande senatorn Kelly Loeffler. Mycket står på spel och tonläget har varit högt i valkampanjen.

50-åriga Loeffler har bland annat lyft fram Warnocks kritik mot polisen samt en predikan som Warnock höll 2011 där han slog fast att “ingen kan tjäna Gud och militären”. Och i samband med en tv-debatt i december kallade republikanen Loeffler demokraten Warnock “radikal liberal” 13 gånger.

Kort därefter skickade ett dussintal svarta religiösa ledare i Georgia ett öppet brev till Loeffler där de kritiserade henne för beskrivningen av Warnock.

“Vi uppmanar dig att upphöra med dina falska beskrivningar av pastor Warnock som “radikal” eller ”socialist“ när det inte finns något i hans bakgrund, det han har skrivit eller hans predikningar som antyder att dessa karakteriseringar är sanna, särskilt inte när de ses i sitt sammanhang“, skrev ledarna som samtidigt konstaterade att Loefflers beskyllningar mot Warnock var “en bredare attack mot svarta kyrkor och de trostraditioner som vi står för”.

Kritik från judiskt håll ...

Men Warnock har också kritiserats av framstående ortodoxa rabbiner i Georgia. I detta fall handlade kritiken framför allt om en predikan år 2018 då Warnock sa att den israeliska militären skjuter ner “obeväpnade palestinska systrar och bröder”. 2019 skrev han även under ett uttalande där Israels militära närvaro på Västbanken jämfördes med apartheidstyrda Sydafrikas militära ockupationen av Namibia på 1960-talet.

I början av december medverkade Warnock i ett videosamtal som anordnades av Judiska demokratiska rådet i USA. Han passade då på att ta ställning för Israel.

– Jag är en stark allierad och anhängare av Israel och jag upprepar, utan förbehåll, Dr. [Martin Luther] Kings åsikt om Israels rätt att existera som en stat med trygghet är obestridlig, betonade Warnock.

... och från svarta pastorskollegor

Ytterligare en ståndpunkt som Warnocks motståndare har lyft fram är hans stöd för aborträttigheter. Tidigare har fler än två dussin svarta pastorer kritiserat honom i ett öppet brev. I brevet till Warnock skrev pastorskollegorna att Warnocks “öppna förespråkande för abort är en skandal för tron och för det svarta samhället”.

Enligt New York Times skrev pastorerna också att Warnocks inställning till abort innebar “en avsaknad av pastoralt ansvar”.

Samtidigt uppger Daily Mail att Warnock är mycket uppskattad av församlingsmedlemmarna i Ebenezer Baptist Church. Och Timothy McDonald III, pastor i First Iconium Baptist Church i Atlanta och tidigare pastor i Ebenezer Baptist Church, beskriver Warnocks åsikter som överensstämmande med kyrkans motstånd mot rasism, polisbrutalitet, fattigdom och militarism.

---

Fakta: Georgia

  • Sydstaten Georgia är en av USA:s 13 ursprungliga delstater och ligger mellan Florida, Alabama, South Carolina och Atlanten. Georgia kallas även Persikostaten. Huvudstaden Atlanta är också den största staden.
  • Delstaten har totalt drygt 10 miljoner invånare. 33 procent av dessa är svarta och 10 procent spansktalande så kallade latinos, enligt statistikmyndigheten Census.
  • En majoritet av Georgiaborna har röstat på Republikanernas kandidat i presidentval sedan 1992. Men 2020 bröts trenden då Demokraternas Joe Biden segrade över Donald Trump med en marginal på knappt 12 000 röster.

---

Fler artiklar för dig