27 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ny ledare för de tyska kristdemokraterna utsedd

Armin Laschet tar över partiledarposten i CDU, det inflytelserika tyska kristdemokratiska partiet. Han sägs följa i Angela Merkels fotspår, men inte när det gäller religiös hemvist.

Europas mäktigaste man? Ja, kanske inte än, men efter att Armin Laschet valts till ordförande för det tyska kristdemokratiska partiet CDU är han på god väg. Partiet har dominerat tysk inrikespolitik under en lång tid och är också en betydande kraft inom EU. Inom den kristdemokratiska familjen är CDU den lysande stjärnan.

Lojal kandidat

Partiet har en tid sökt en efterträdare till Angela Merkel, som 2018 valde att lämna sin partiledarpost och först efterträddes av Annegret Kramp Karrenbauer som dock avgick väldigt hastigt. Nu föll valet i stället på Armin Laschet.

Laschet beskrivs som mycket lojal mot Merkel och har inga större planer på att ändra den riktning som partiet stakat ut, där CDU parkerat i mittfåran.

Är katolik

Men en sak skiljer dem åt. Religiös hemvist. Angela Merkel är protestant och dotter till en präst. Armin Laschet däremot är katolik, något som ska ha präglat hela hans liv.

– Jag tackar för det stora förtroendet, och är medveten om vilket ansvar det här ämbetet bär med sig, säger Armin Laschet efter att det stod klart att han valdes till ny CDU-ledare.

Nu strömmar gratulationerna in, bland annat från kristdemokrater i Sverige med partiledare Ebba Busch i spetsen.

“Jag ser fram emot att jobba tillsammans med dig och att vi värnar det starka band som finns mellan våra partier”, skriver hon på Twitter.

---

Fakta: Kristdemokrati

  • Kristdemokrati är en ideologi som bröt fram strax efter andra världskrigets fasor, med Tyskland som drivande kraft.
  • Kristdemokratiska partier säger sig stå på en judisk-kristen värdegrund som betonar den egna individens ansvar men även de mindre gemenskapernas betydelse.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter