16 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Baptister kräver: Släpp Aung San Suu Kyi

Myanmars ledare befinner sig fortfarande i husarrest.

Baptister i Myanmar kräver i ett uttalandet att landets ledare ska friges. De ställer sig också bakom de folkliga protesterna, och begär att alla som “orättfärdigt” har gripits ska släppas fria.

Den militärjunta som tog makten i Myanmar i början av februari försöker på alla vis stävja de folkliga protesterna mot kuppen. Internet har strypts, på gatorna syns allt fler militärer och pansarfordon, rapporterar TT. Bland annat i huvudstaden Yangon har militären skickat ut pansarfordon, skriver SVT Nyheter.

Läkare strejkar

På söndagsmorgonen marscherade människor genom landets städer med plakat och krav om att landets civila ledare Aung San Suu Kyi och andra folkvalda politiker ska släppas, rapporterar SVT Nyheter. I huvudstaden Naypyidaw bildade bilar och motorcyklar konvojer och tutade sig fram. I kuststaden Dawei slöt en orkester upp och trummade i takt med folkmassan.

Människor fortsätter att visa sitt missnöje med militärkuppen. Bland annat har landets läkare strejkat och gått ut på gatorna. I vissa delar av landet står tågen stilla, sedan arbetarna vägrat gå till jobbet.

“Folk marscherar på gatorna, och de bryr sig inte om de grips eller skjuts”, säger Nyein Moe till nyhetsbyrån AFP.

“Släpp alla som gripits”

Nu sällar sig Myanmar Baptist Convention till dem som kräver rättvisa och en återgång till demokrati. I ett uttalande från den 6 februari fördömer baptisterna regimen, och kräver att de “orättfärdiga, förtryckande och auktoritära” handlingar som militärregimen har begått omedelbart upphör. De begär att landets ledare Aung San Suu Kyi friges, liksom president U Win Myint och “alla civila medborgare” som gripits under oroligheterna.

Baptisternas ledning säger också att de kommer att “ställa sig bakom” och “delta i” alla former av civil olydnad som syftar till att protestera mot regimen. Detta för att stödja “rättvisa, fred, försoning, mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet och frihet i vårt land”.

Det var den 1 februari som Aung San Suu Kyi störtades av juntan och sedan dess har hon suttit i husarrest. Demonstrationer har hållits i princip varje dag sedan dess.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter