Nyheter

KD-utspel: Förbjud slöjor på små barn

[object Object]
Det finns gränser för vad föräldrar har rätt att kräva av sina barn i religionens namn. Flickor i förskolor och lågstadiet ska inte ha slöja, föreslår Kristdemokraterna.

Det är i en debattartikel i Expressen som Kristdemokraterna föreslår ett slöjförbud för flickor i förskolor och i lågstadiet, en artikel som är undertecknad av fyra partimedlemmar med Ebba Busch i spetsen.

De motiverar sitt förslag med att ett slöjförbud för barn handlar om jämställdhet samt att motverka hedersförtryck. I debattartikeln sticker de samtidigt inte under stol med att det råder en målkonflikt i frågan då ett sådant här förbud även berör religionsfriheten, något partiet håller högt.

Olika tolkningar

Men KD landar i slutsatsen att det finns så många olika tolkningar av islam, där det i många fall inte finns några krav på att småbarn ska ha slöja, och på så sätt krockar det inte med religionsfriheten.

I debattartikeln väljer Kristdemokraterna också att fokusera på att slöjan för många mindre barn blir ett krav från föräldrarna, samt att det framkommit att förskolor i många fall på föräldrars begäran varit med och upprätthållit slöjtvånget.

Ett tvång för många

“Det råder alltså ingen tvekan om att även om slöjan för vissa är ett personligt val, så är den för andra ett tvång som upprätthålls av nära anhöriga. Vår slutsats är att förskolan och skolan ska erbjuda en fristad från detta tvång”, skriver de fyra kristdemokraterna.

Förslagen har tagits fram i samband med att partiet uppdaterat sin jämställdhetspolitik. Förutom partiledare Ebba Busch är debattartikeln i Expressen också undertecknad av Soheila Fors, Desirée Pethrus och Christian Carlsson.

Tidigare har även SD föreslagit ett slöjförbud på barn i förskolan. Moderaterna har föreslagit att frågan ska utredas.

---

Fakta: KD föreslår slöjförbud på barn

  • I en debattartikel i Expressen föreslår Kristdemokraterna att barn i förskolan och lågstadiet inte ska få ha slöja.
  • Argumenten handlar om jämställdhet och att få bukt med hedersproblematik.
  • KD menar samtidigt att deras förslag inte krockar med religionsfriheten.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig