11 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Katoliker i Indonesien fortsätter påskfirande trots bombdåd

Bombdåd på palmsöndagen skadade 19 personer

Det var på palmsöndagen som katedralen i Makassar attackerades. 19 personer skadades vid dådet. “Vi låter oss i skrämmas, utan kommer att fortsätta fira påsk”, skriver nu Caritas Indonesia i ett uttalande.

Strax efter mässan på söndagen detonerade bomben vid katedralen i Makassar. Människor var på väg ut från mässan, när en motorcykel försökte ta sig in på området. Bomben detonerade vid kyrkans huvudentré, och de två personer som utförde självmordsattacken dog. Nitton personer skadades vid dådet.

Lever i fred och harmoni

I dag skriver företrädare för den katolska biståndsorganisationen Caritas Indonesia att katoliker i landet är chockade över dådet som riktar sig mot “helighetens hjärta”. Men de skriver samtidigt att de inte tänker låta rädslan ta över. “Vi kommer inte att låta oss skrämmas, utan fortsätter påskfirandet och tar i våra böner upp situationen för dem som skadats fysiskt eller emotionellt”, skriver Caritas Indonesia i sitt uttalande.

Bönerna kommer även att omfatta alla de 1,5 miljoner människor av olika religion och härkomst som bor i och omkring Makassar, säger de. “Vi brukar kunna leva tillsammans i harmoni och fred i vårt multikulturella samhälle” , skriver de. Attacken kommer inte, lovar de, att förändra den kärlek och tolerans som katoliker i området känner inför sina grannar.

Terrorhandling

Caritas Indonesia betonar också att de inte kommer att sprida bilder eller videofilmer av händelserna vid kyrkan - detta för att stävja hat och skapa trygghet. “ Vi har förtroende för att myndigheterna på bästa sätt utreder händelserna”, skriver de vidare.

Söndagens dåd har av landets president Joko Widodo beskrivits som en terrorhandling. I Indonesien finns världens största muslimska befolkning. Det finns sex officiellt erkända religioner i landet: hinduism, buddhism, islam, katolicism, protestantism och konfucianism. Orsakerna bakom söndagens dåd är ännu okända och ingen grupp har tagit på sig självmordsbombningen.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter