Nyheter

Kristen MC-klubb hjälper polisen på valborg

Valborgsfirandet i Uppsala är inställt – men många ungdomar förväntas träffas på egen hand. En kristen motorcykelklubb hjälper polis och brandkår att hålla staden trygg.
– De är väldigt tacksamma över att vi ställer upp, säger ordföranden Robert Strömgård.

Det traditionsenliga sista-aprilfirandet brukar locka många tusen människor till studentstaden Uppsala. Sedan 2017 har Uppsalas kristna motorcykelklubb (UKMC) åkt runt och sett till att allt går som det ska.

– Vi är extra ögon och öron för polis och brandkår. Det kan handla om att ungdomar far illa eller att eldar sprider sig. Om vi ser något rapporterar vi in det till sambandscentralen, säger Robert Strömgård.

– De är väldigt tacksamma över att vi ställer upp och frågar oss varje år om vi har möjlighet.

Träffas för bön

Tidigare år har de ofta samlats på Livets ord under dagen för att gå igenom kvällen tillsammans.

– Då träffas vi och ber, och så delar vi upp oss i grupper för att kunna täcka var sin del av staden. Sedan försöker vi vara ute till klockan tre på natten, säger han.

Idén att agerade nattvandrare – eller nattåkare – på sista april kom genom ett initiativ av medlemmen Christer Arvidsson. Sedan dess har mellan tio och femton medlemmar tagit ut motorcyklarna varje år och hjälpt till i arbetet med att alla ska känna sig trygga.

Fler firar på egen hand

I år har valborgsfirandet förbjudits inne i centrala Uppsala på grund av coronaviruset. Samtidigt kan det leda till att fler tar sig utanför staden, tror Robert Strömgård. Därför blir klubbens uppgift kanske ännu viktigare det här året eftersom de har möjlighet att snabbt röra sig mellan olika delar av Uppsala.

– Det är dumt om ungdomarna pressas ut i skogarna där det inte går att ha koll på hur de har det. Då är det bra att vi kan åka runt och se till att alla mår bra, säger han.

Fler artiklar för dig