14 juni 2021

En tidning på kristen grund



Nyheter

Kyrka kom tillbaka efter 40 år under vatten

1979 försvann kyrkan under vatten efter beslutet att anlägga en damm. Men nu, drygt 40 år senare, är den tillbaka.

Det som göms i snö kommer fram i tö, brukar vi säga i Sverige. I Mexiko får man dock göra om det gamla ordspråket en aning i berättelsen om hur en kyrka från 1800-talet åter gör entré, efter att ha varit försvunnen i 40 år.

Det var 1979 som man på presidentens order började att anlägga en dam i Guanajuato, Purìsima-dammen. Människor tvingades flytta från trakten och kyrkan, uppförd på 1800-talet och tillägnad jungfru Maria, försvann under vattenmassorna. Få trodde nog då att de skulle få återse helgedomen.

Men nu är den alltså tillbaka, något tilltufsad efter årtionden under vatten, men helt klar sevärd ändå. Anledningen till att kyrkan tittat fram igen är att Mexiko drabbats hårt av torka och att vattnet i dammen till stor del försvunnit. Förklaringen som ges är de pågående klimatförändringarna.

På så sätt är det med blandade känslor som kyrkan kommer tillbaka ovanför ytan. Några planer på att återuppta gudstjänstfirande finns det inte, snarare handlar det om att kyrkan betraktas som en sevärdhet som ska locka till sig nyfikna besökare och turister.

---

Fakta: Undervattenskyrkor

  • Runtom i världen finns det kyrkor som av olika anledningar hamnat under vatten.
  • Det brukar se ganska spektakulärt ut när exempelvis ett kyrktorn sticker upp.
  • I ett fåtal fall har dessa undervattenskyrkor också kommit tillbaka, som exempelvis det aktuella fallet i Mexiko.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar