25 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Myanmars biskop om svälten: Tänk på brödundren

Charles Bo av Yangon ber folket i Myanmar att tänka på bespisningsundren

Myanmar har drabbats av stora underskott av mat och mediciner. Under en mässa drog kardinal Charles Bo av Yangon paralleller mellan det akuta läget och bespisningsundren, rapporterar Vatican News.

Myanmar fortsätter att förfalla i spåren av covid-19 och kollapsen av ekonomin i landet. Detta har lett till svält, hög arbetslöshet och död som ett resultat av konflikter och brist på mat och syrgas.

Sjukhusen är tomma och vårdpersonal praktiskt taget obefintliga, till följd av en strejk och en rörelse som gör uppror mot militärjuntan i landet. Det sociala ansvaret vilar därför på volontärers axlar, som går dörr till dörr för att erbjuda vård till coronapatienter.

Kardinalen talade om likheter mellan situationen i landet och israelernas hunger i öknen, när Jesus efter lång väntan gav mat till de hungriga folkmassorna.

– Efter sex månader av outhärdligt lidande kanske många är arga på Gud, för att han inte kommit för att hjälpa till. Gud är aldrig tyst, han kommer, sa kardinalen, som också är chef över Federationen för de asiatiska biskoparnas konferens (FABC).

“Vi ber att Han ger oss tröst”

– I det här ögonblicket när pandemin härjar, ber Gud folket i Myanmar att tänka på bespisningsundren. De två undren där Jesus välsignar bröd och fisk som multipliceras och sedan räcker till tusentals personer.

Kardinalen talade även om lidande.

– Vad som behövs är Guds medkänsla som gjorde att Jesus såg det mänskliga lidandet. Jesus ser vårt folk dö utan syrgas, utan medicin. Han ser vårt folk vänta vid begravningsplatserna för att hedra våra döda, han ser tårarna och det trasiga i vårt folk. Vi ber att Han nu ger oss tröst, helande, frid, rättvisa och välstånd, sa han.

---

Fakta: Myanmar

  • Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydostasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig.
  • 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017.
  • Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021. (UI)
  • FN har varnat för att landet kan hamna i massvält under de kommande sex månaderna.

---


Angelica S Molin

Angelica S Molin är reporter på tidningen Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar