Utrikes

Protest räddar klockringning i Katalonien

När klagande turister stoppade den traditionella klockringningen i den lilla katalanska staden i Spanien fick stadsborna nog. Efter slamrande protester ska klockorna i Banyoles ringa igen – dygnet runt.

Spanien — Det var förra månaden som invånarna i Banyoles, nära Barcelona, för första gången beväpnade sig med kastruller och stekpannor för en skramlande protest i stadens centrum. Den senaste protesten – i tisdags – samlade 200 deltagare, rapporterar The Guardian.

Beslutet om att stoppa klockringningen nattetid fattades av kyrkoherden, efter klagomål från ägaren till turistlägenheterna mittemot kyrkan. Det föll inte i god jord bland de fastboende.

“Vi kräver att klockorna ringer igen, varje timme och varje kvart”, skrev boende på sociala medier och uppmanade till protester.

– Det är en tradition. Utan klockringningen kan jag inte sova, sa en stadsbo till den spanska kanalen Antena 3.

Borgmästaren lovar nu att kyrkklockorna ska ringa igen från och med torsdagen – medan en kompromiss i form av sänkt volym diskuteras i stadens styrelse.

Det är inte första gången som turismen i Katalonien krockar med det spanska vardagslivet. 2016 tystades kyrkklockorna i katedralen i Girona i 49 nätter efter klagomål från ett hotell. Men folk protesterade mot beslutet och fallet hamnade i domstol, med resultatet att hotellet fick betala kostnaden för att sänka klockornas volym.

Fler artiklar för dig