Nyheter

Drabbade grannar samlades i Saronkyrkan efter explosionen

Ett 50-tal boende i flervåningshuset i Göteborg finns i Saronkyrkan - ihop med polisen.

Efter explosionen i ett flerfamiljshus intill kyrkan öppnade Saronkyrkan i Göteborg snabbt sina lokaler för ett 50-tal boende som drabbats. Flera har fått sina lägenheter förstörda och vet inte var de ska sova i natt.

Saronkyrkan i Annedal i Göteborg ligger bara omkring 100 meter från det flerfamiljshus där det exploderade kraftigt vid 05-tiden på tisdagsmorgonen, och där 20–25 personer har förts till sjukhus, några av dem allvarligt skadade. Någon förklaring till explosionen finns ännu inte.

Ett antal medlemmar i Saronkyrkan var på plats för att hålla morgonbön vid sjutiden i morse, och en stund dessförinnan öppnade man kyrkan för drabbade. Polisen har inrättat en sambandscentral i kyrkan, där det också finns kristeam, fastighetsägare, försäkringsbolag och andra som kan behövas – ihop med församlingens egna representanter.

En stor explosion inträffade vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg. Saronkyrkan öppnade sina lokaler för ett 50-tal boende som drabbats. Daniel Dalemo, präst i Saronkyrkan i Göteborg.

Rusat ut i morgonrocken

– De som har kommit till kyrkan är de som har fått fly från sina lägenheter, men som inte är så skadade. En del behöver kläder, andra lite frukost och alla behöver information. En del behöver dessutom få prata av sig lite. Här finns vi för samtal och möter folks oro, säger Daniel Dalemo, pastor och föreståndare i Saronkyrkan, som själv är på plats för att hjälpa till.

– Vi har en second hand-butik, så vi kan bistå med lite kläder till dem som har rusat ut i morgonrocken. Och en Hemköpsbutik hyr in sig här, och har kunnat bidra med kaffe, frukt och bullar.

– Själva informationsbiten låter vi andra sköta. Men det är lite svårfångat vad som har hänt än så länge.

Daniel Dalemo, pastor i Saronkyrkan i Göteborg.

Oro bland de drabbade

Daniel Dalemo säger att de drabbade som han har mött har berättat om en explosion med en kraftig rökutveckling, som har gjort att några har fått ta sig ut via balkongerna. Men få har sett eldslågor. Olika uppgifter om hur många som är skadade har kommit inledningsvis.

– Många av de som kommit hit känner naturligtvis oro. Vad är orsaken till explosionen? Finns det en “naturlig förklaring” – eller var detta något anlagt? Sådana funderingar skapar oro och rädsla.

Självklarhet att öppna kyrkan

För Saronkyrkan, som är en del av Evangeliska frikyrkan (EFK), var det en självklarhet att öppna kyrkan efter det som har inträffat, uppger pastorn.

– Kyrkan ligger ju nära området, så det var väldigt naturligt att öppna. Vi har ju lokalerna, och självklart vill vi betjäna det vi kan.

Byggnaden utifrån.

Daniel Dalemo räknar med att hela den här dagen kommer att ägnas åt det som har hänt alldeles intill kyrkan – och vill finnas till hands för olika behov.

Enligt TT har polisen inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och uppger att ingen misstänkt finns i ärendet i nuläget. Polisen har även inlett en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen. Enligt polisen finns inget som tyder på “naturliga orsaker”.

– I nuläget tror vi inte det, säger presstalespersonen Thomas Fuxborg till TT.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig