Nyheter

Julpsalmer får textas digitalt – tillfälligt

Svenska kyrkan har fått tillfällig tillåtelse att lägga ut texterna till 19 advents- och julpsalmer digitalt i samband med webbsända gudstjänster, skriver Kyrkans tidning.

– Det har efterfrågats av församlingarna att kunna göra så här, säger Dag Tuvelius, strategisk kommunikatör i Svenska kyrkan, till Kyrkans tidning.

Många av psalmbokens psalmer får användas helt fritt, men texterna till en hel del av psalmerna får Svenska kyrkan enbart trycka och kopiera – inte publicera digitalt.

19 advents- och julpsalmer

Frågan om att lägga ut psalmtexter digitalt har aktualiserats i samband med webbsända gudstjänster under pandemin. Svenska kyrkan har nu kontaktat upphovsrättshavarna till ett flertal populära advents- och julpsalmer för att få tillåtelse att lägga ut texterna digital under sändningar på Svenska kyrkans hemsida och Facebook. Kontakterna har resulterat i att 19 advents- och julpsalmer fram till trettondagen får textas digitalt, skriver Kyrkans tidning.

– Det är också viktigt att skriva ut vem som har copyright på psalmerna, säger Dag Tuvelius till tidningen.

Rättigheter för specifika tillfällen

Enligt Kyrkans tidning är Svenska kyrkan intresserad av att få digitala rättigheter till hela psalmboken. Anna-Katrin Bosbach, samordnare av Svenska kyrkans gudstjänstböcker, har tidigare sagt till tidningen att ett sådant projekt skulle bli dyrt och att det måste få ta tid.

– Till dess att en helhetslösning är på plats är det möjligt att Svenska kyrkan söker fler temporära digitala rättigheter för specifika tillfällen, har Anna-Katrin Bosbach sagt till Kyrkans tidning.

---

Fakta: Några av de psalmer som får textas digitalt fram till trettondagen

  • Kristus kommer – Davids son (111)
  • Kom Jesus, kom Immanuel (423)
  • Ett litet barn av Davids hus (736)
  • Var hälsad, Herrens moder (80)
  • O Betlehem du lilla stad (115)
  • Dagen är kommen (122)
  • Lyss till änglasångens ord (123)

Källa: Kyrkans tidning

---

Fler artiklar för dig