Nyheter

Jourhavande präst har extraöppet under helgerna

Kimmo Kling: Vi ser att Jourhavande präst gör skillnad i människors liv

Under jul- och nyårshelgerna kommer Jourhavande präst att ha förlängda öppettider. – Vi har även denna jul och nyår längre öppettider, eftersom vi har sett vilken stor betydelse vår tjänst har haft, säger Kimmo Kling, som är nationell samordnare.

Även i år kommer Jourhavande präst att ha extra öppet under jul- och nyårshelgerna. På grund av pandemin har firandet inte riktigt varit sig likt under de senaste åren. Men även under vanliga förhållanden innebär helgerna en påfrestning för många människor. Det kan handla om sjukdom, ensamhet, droger eller annat som gör att jul- och nyårsperioden blir påfrestande.

Chatt och telefon

Jourhavande präst finns därför tillgängligt för den som önskar stöd och hjälp, och man kommer att ha extraöppet under storhelgerna, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Det går att nå Jourhavande präst på telefon via 112, eller via en chattfunktion. Under helgerna finns det också en finskspråkig telefonjour. Tjänsten är kostnadsfri. Digitala brev kan skickas dygnet runt.

Prästerna har tystnadsplikt

Jourhavande präst bemannas av präster i Svenska kyrkan. De har tystnadsplikt, vilket innebär att de inte får föra vidare något av det som sägs eller skrivs. Både den som hör av sig och prästerna är anonyma. Hittills i år har 93 441 samtal besvarats av Jourhavande präst, och antalet kontakter via chatten är 16 393.

---

Fakta: Här når du Jourhavande präst

  • På telefon via 112: 23-26 december kl. 17-06. 31. 31 december – 2 januari kl. 17-06.
  • På Chatten: 23-26 december 20-02. 31 december – 2 januari kl. 20-02.
  • Finskspråkig själavård nås via Sverigefinska telefonjouren (Palveleva puhelin, Papu) på telefonnummer 020-26 25 00 varje kväll kl. 21-23. Sverigefinska telefonjourens chatt är öppen på torsdagar och söndagar kl. 18-20.

---

Fler artiklar för dig