Nyheter

Missionärer lyckades rymma från haitiska kidnappare

En stjärnklar natt vågade gruppen, bland dem ett spädbarn och en treåring, fly

[object Object]
En fasansfull kidnappning i Haiti fick ett dramatiskt, men lyckligt slut. Missionärerna som fördes bort i oktober av det fruktade gänget 400 Mawozo flydde till frihet i månens sken.

Beskedet om att de kidnappade missionärerna var fria från rövargruppens fångenskap kom i förra veckan. Men först på måndagen, när missionärerna fått komma hem, uppdagades detaljerna i flykten.

Gruppen från Christian Aid Ministries, som i början bestod av 17 personer, var på en resa i Haiti. De flesta var amerikanska medborgare, en var från Kanada. Flera var barn.

Krävde en miljon dollar per person

Efter ett besök på ett barnhem i Ganthier, i området Croix-des-Bouguets, omringades deras fordon av gänget 400 Mawozo. Missionärerna fördes bort, och en lösen på en miljon dollar per person krävdes.

Fem av medlemmarna i gruppen släpptes senare – och Christian Aid Ministries har inte berättat om någon lösesumma betalades – men de tolv som var kvar i fångenskap valde att själva planera en flykt.

Infektioner av förorenat vatten och insekter

En stjärnklar natt vågade gruppen, bestående av ett spädbarn och en treåring, att med stjärnornas hjälp finna en väg bort. Barnen sveptes i filtar så att inte kvistar och törnen skulle skada dem.

– Efter flera timmars vandring, i gryningen, så fann de en person som kunde hjälpa dem att ringa efter hjälp, sa talespersonen Weston Showalter på en presskonferens på måndagen.

Weston Showalter berättade, enligt nyhetsbyrån AP, att gruppen är vid gott mod. De har lidit av hetta, och fått infektioner av förorenat vatten och insekter, men har i övrigt klarat sig bra.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig