Nyheter

Sydafrika och världen tog farväl av Desmond Tutu

“Korsfarare i kampen för frihet, för rättvisa, för jämlikhet och för fred”

Ärkebiskopen och anti-apartheidikonen Desmond Tutu har förts till den sista vilan.
– Vi tackar er för att ha älskat vår far … för vi delade honom med världen, sa hans dotter Mpho Tutu vid ceremonin i Kapstaden.

Begravningsceremonin var arrangerad av Desmond Tutu själv, som ville att begravningen skulle vara enkel. Han ska ha gett instruktioner om att begravningen inte skulle kantas av extravaganser och att kistan skulle vara billig.

Tutu ska även ha bett om donationer till välgörenhet i stället för blomsterarrangemang. De enda blommor han ville ha i katedralen S:t George i Kapstaden ska ha varit en bukett nejlikor från hans familj, meddelar representanter för hans stiftelse.

I kyrkan i flera dagar

Desmond Tutus kista bars in i katedralen redan i torsdags och har sedan dess besökts av många sydafrikaner som velat ta farväl av ärkebiskopen, som blivit internationellt känd för sitt engagemang för fredlig reform av landet.

Endast 100 personer, bland dem flera högt uppsatta politiker, deltog vid begravningen, som även sändes över nätet. Griftetalet hölls av president Cyril Ramaphosa, som beskrev Tutu som en “korsfarare i kampen för frihet, för rättvisa, för jämlikhet och för fred”.

Desmond Tutu avled 90 år gammal den 26 december.

---

Fakta: Desmond Tutu

  • Föddes den 7 oktober 1931.
  • Ordinerades som anglikansk präst 1960.
  • Fick Nobels fredspris 1984.
  • Biskop i Johannesburgs stift 1985–1986.
  • Ärkebiskop i Kapstaden 1986–1996.
  • Ordförande i den sydafrikanska sanningskommissionen 1996–1998.

---

Fler artiklar för dig