Inrikes

Påvesigill från 1300-talet funnet på Gotland

Ett sällsynt så kallat påvebullasigill har hittats vid arkeologiska undersökningar i Roma på Gotland. Sedan tidigare finns bara åtta stycken sådana i Sverige.

Undersökningarna som bedrivs i området är en del av Romaprojektet vars syfte är att identifiera platsen för det gotländska alltinget. Fyndet, ett halvt påvebullasigill, ska ha suttit på ett brev från påven Johannes XXII, som dog 1334, rapporterar lokala medier.

– Det finns sedan tidigare bara åtta stycken kända påvebullasigill i Sverige. Det här är det nionde så det är väldigt ovanligt. Det finns bara i miljöer där kungar och kloster höll till. Det var ju till dem påvarna skrev, säger arkeologen Majvor Östergren till SVT Nyheter Öst.

Ordet “påvebulla” betyder “påvlig skrivelse”. Fyndet från medeltiden är endast bevarat till hälften, troligen har det brustit i två delar i samband med att brevet öppnades.

Arkeologerna ska även ha hittat en sigillstamp från mitten av 1400-talet. Objekten är små, påvebullasigillet är endast fyra centimeter i diameter och sigillstampen tre.

– De är små men har stor betydelse, säger Östergren.

– Den visar att något funnits på platsen som haft direktkontakt med makten i Europa, med påven i Rom. Det stärker hypotesen det här var det gotländska landstinget anläggning.

Fler artiklar för dig