Utrikes

FN-ledaren: ”Putin, i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina soldater”

Världens ledare fördömer Rysslands invasion av Ukraina, däribland USA:s president Joe Biden, Natochefen Jens Stoltenberg och FN:s generalsekreterare António Guterres.
- Det här är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett uttalande.

Joe Biden säger i ett uttalande att Ukraina utsatts för en “oprovocerad och orättvis attack av ryska militära styrkor” och att världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt.

Natochefen Jens Stoltenberg fördömer i starka ordalag vad alliansen beskriver som en vårdslös och oprovocerad attack som utsätter otaliga människors liv för fara.

"Ryssland har valt angreppsvägen mot ett suveränt och självständigt land", säger han i ett uttalande.

"Dra tillbaka dina soldater"

FN:s generalsekreterare António Guterres bad vid sitt anförande vid krismötet i FN:s säkerhetsråd Putin att inte anfalla Ryssland. Innan mötet var över hade Putin meddelat att den militära insatsen inleds.

Efter mötet uppdaterade Guterres sitt budskap:

"President Putin, i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina soldater till Ryssland", skriver han på Twitter.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har kallat till krismöte och skriver på Twitter att han är bestört över de fruktansvärda händelserna i Ukraina och att han diskuterat med Volodymyr Zelenskyj.

"President Putin har valt en väg av blodsutgjutelse och förstörelse genom att inleda denna oprovocerade attack mot Ukraina", skriver han.

"Obefogat och oförsvarligt"

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger på Twitter att det inte finns något som "rättfärdigar" attacken.

“Tyskland fördömer president Putins hänsynslösa agerande i starkast möjliga termer. Vår solidaritet ligger hos Ukraina och dess folk.”


Fler artiklar för dig